27 °C

Мормони от Тексас дариха апаратура за 15 бона на хасковската болница

Църквата на Исус Христос на светиите от последния ден (последователите ѝ са известни като мормони) дари апаратура за близо 15 000 лева на хасковската многопрофилна болница. Днес в Хасково пристигна семейство Дърк и Лори Бринкелхоф от Далас, Тексас – официални представители на църквата. На церемонията в болницата присъстваха областният управител Станислав Дечев и шефката на ОбС Хасково Таня Захариева. Шефът на МБАЛ д-р Георги Гелов разведе гостите из Спешното и ОАИЛ, за да покаже къде е инсталирана дарената апаратура.

От болницата обясниха, че от църквата първо се свързали с д-р Гелов и го питали от каква апаратура има нужда лечебното заведение. Така болницата вече разполага с допълнителни 2 електрокардиографа, 2 пациентски монитора, 4 перфузори и 2 инфузионни помпи за система.

Семейството от Тексас поясни, че е в България от две седмици. Те работели за хуманитарната организация на църквата, създадена през 1992 година, която се занимава с благотворителност. Правели дарения на организации, работещи в полза на обществото, като болници, социални домове, кризисни центрове. Възрастното семейство ще остане в България година и половина.

Църквата на светиите от последния ден е основана в Ню Йорк през 1830 година от Джоузеф Смит скоро след като превежда „Книгата на Мормон“. Бързо набира последователи, но има и много врагове и е подложена на преследване, главно заради възприетото от мормоните многоженство. По-късно църквата привежда правилата си в съответствие със законодателството на САЩ.

Днес църквата на Исус Христос на светиите от последните дни е международна организация със седалище в Солт Лейк сити, щата Юта. Изпраща мисионери из целия свят. Развива активна хуманитарна дейност. Двамата възрастни американци заявиха, че църквата е официално регистрирана в България.

Тодор Кръшков


 


27 Коментара

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини