Две седмици в наводнена пещера. Разкриха детайли от спасителната операция (видео)

Вечерта във вторник, 10 юли, официално бе обявено, че всичките 12 тайландски момчета и техният 25-годишен футболен треньор успешно бяха спасени от дълбините на наводнена пещера са в добро здраве.

"Не можем да кажем дали това е чудо, наука или нещо друго. Всичките тринадесет футболисти вече са извън пещерата", коментират тайландските военноморски тюлени на страницата си във Facebook.

Групата остана в продължение на две седмици в капан в пещера на 0.8 километра под земята, когато мусонните дъждове ги блокираха на 4 километра от входа на пещерата на 23 юни. Цял свят седмици следеше драмата, а спасителните екипи търсеха начин да измъкнат момчетата.

Като начало спасителните екипи изпомпваха 40 процента от водата от пещерата, наводнявайки близката фермерска нива. Но тъй като това е сезон на мусоните, водата продължава да се влива в пещерата. Нужни бяха няколко часа за спасителите да оставят няколко бутилки кислород по маршрута до изхода на пещерата.

Международен екип водолази, включително тайландските военноморски тюлени, трябваше да се уверят, че момчетата знаят да плуват - нужни бяха пет часа само за да стигнат до мястото, където са момчетата. Всяко момче бе оборудвано с маска за цялото лице, предназначена за начинаещи водолази, а след това бяха приприкрепени към двама водолази, които носят и бутилките кислород. Тези придружители трябваше да изтеглят с въжета и момчето, и бутилките през почти непрогледната пещера.

Също така момчетата трябваше да запазят спокойствие по време на целия процес. За да се гарантира, че няма да се паникьосват, екипите дават на момчетата антистресово лекарство, а техният треньор им преподава медитативни практики.

През първата половина на прехода обратно момчетата са принудени да газят или на моменти да се гмуркат под вода през наводнените проходи в продължение на 10 до 15 минути. Последната половин километър с е катерят с помощта на въже по хлъзгави скали и преминават стеснение с размери само 38 сантиметра при това в абсолютната тъмнина.

Спасителите работят на три етапа, като спасяват първата група от четирима момчета за общо девет часа в неделя. След пауза на мисията през нощта, за да сменят въздушните бутилки, са спасени още четири момчета в понеделник, а последните четирима и техният треньор - във вторник.

Момчетата са транспортирани до местна болница, където и досега се държат под карантина. Това е нужно, за да се гарантира, че не са се разболели и да се намали риска от разпространение на инфекции.

Всъщност пещерите са потенциални развъдници на бактерии и вируси. Голяма тревога при престой в пещерите предизвикват прилепите, които могат да предават множество различни инфекциозни заболявания, включително бяс Друг риск е лептоспирозата, бактериална инфекция, която може да причини кръвотечение в белите дробове или дори да причини менингит (възпаление на обвивката на мозъка и гръбначния мозък), Някои от здравословните проблеми, които момчетата могат да развият в пещерите, могат да имат по-малко екзотичен произход. Но вероятно лекуващите специалисти преди всичко са се съсредоточили върху обичайните неща като например стомашно-чревни проблеми поради лошата хигиена в пещерата. Освен това, пиейки пещерната вода - дори ако близали водата, която капе от стените и не са пили вода от земята - момчетата вероятно са събрали много бактерии. Момчетата може да имат и дребни инфекции по кожата от рани и ожулвания

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини