Има чума по животните, потвърди директорът на БАБХ и обяви готовност за оставка

Съмнението за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно.
 
Това заяви по време на пресконференция д-р Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните. Той обяви готовност да подаде оставка, ако тя му бъде поискана.
Заради усложнената обстановка в Шарково - живи вериги и блокирани пътища, стана ясно, че все още не са евтаназирани 400 животни. Сега огнището стои отворено и все още не е ликвидирано. Възможно е размножаване на вируса при тези животни и впоследствие това заболяване може да бъде разнесено в други населени места.
 
До момента заболяването е идентифицирано на територията на шест села в две общини. В тях са установени по един или два случая във фермите. Там всички тези животни са контакти, съмнителни, рискови. Заболяването е ново в ЕС. То се пренася с тесен контакт при животни. Това е и най-вероятната причина за възникването на огнищата. Не е изключено да бъде пренесено от мигранти, тъй като все още не е изключено да се пренася и от човека.Стана ясно, че не е имало вариант за карантина на стада, където не е открито заболяването. Карантиране в случая с това заболяване не може да се осъществи.
 
"Стана опасно да си позволим карантиниране. С карантиране ние няма да дадем гаранции на страните, които търгуват с нас, че сме предприели достатъчно ефективни мерки", обясни д-р Илиев.До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища.
 
"И днес знаем, че са намерени животни в багажници да бъдат продадени", коментира директорът на БАБХ.
 
Още при първата регистрация на огнище ние събрахме кметове и фермери, добави той.Той отбеляза, че фермерите не им пречат при евтаназирането на животните, а хора, които идват да защитават фермерите.
 
Стана ясно, че в тези области в близост до Турция има около 300 хиляди животни. В района на общините, където има ограничения, животните са под 30 хиляди. В страната уязвимите животни - има около 1,3 млн. добитък, са уязвими на това заболяване.Д-р Илиев бе категоричен, че и да няма заболяване никой няма право да движи животни без наше разрешение. Никой не може да продава и да движи животни в багажника си без наше разрешение. Нашата информационна система е създадена за това - да знаем какво се е случило с дадено животно, заяви той.Директорът на БАБХ добави, че усилията са насочени да ограничат заболяването в малък регион, така че да не бъде засегната цялата страна.
 
По думите му отговорността на България като гранична страна е много по-голяма. В съседна Турция има около 700 чумни огнища. Ако успеят да удържат заболяването на територията на пограничните райони, рестриктивните мерки по отношение на млякото и продуктите ще важат шест месеца.
 
Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България, изтъкна д-р Илиев. За да има дисциплиниращ ефект, животните, които се установят в нелегален пренос, незабавно се евтаназират, отделно им се правят актове от полицията и от БАБХ.
 
Основните стъпки за контрол на заболяванията са договорени на световно ниво, ние сме длъжни да даваме информация.
 
"Намерихме чумата, доказахме я и при нас. Същите проби бяха изпратени в референтната лаборатория във Франция. Ние сме изпратили около 400 проби там, взели сме около 6000. Възможно във времето да се доказват нови огнища - затова мерките, които се взимат там, са ограничение в движение на животни, стоки и продукти", заяви той.
 
Когато обявихме това пред ЕК, че имаме чума по дребните преживни животни - те определиха две области - от които да не излизат животни и продукция за вътрешността на страната. За сега важи това правило.
 
Мерките, които се изпълняват особено по евтаназия - ако тези мерки се отлагат, рискът за разпространение на заболяването е много голям.
 
От понеделник идва мисия. Тук ще е един от водещите световни вирусолози, с който ще трябва да се направи типизация на вируса и във френската лаборатория - да можем да спрем заболяването, каза още директорът.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ме
    мехмед
    0 0
    00:41, 16 юли 2018
    защо не обявите и с кого сте спали пред ЕС
Последни новини