Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност

Български животновъди даряват животни на хора от засегнатите от чума райони, в понеделник стартира и изплащане на обезщетения в две от населените места, като обезщетенията са напълно адекватни, коментира пред NOVA министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той обясни, че е в правителството за да работи, оставките не са тема, но ако премиерът поиска, ще си я подаде. Относно обезщетенията, министърът допълни, че цените са прекалкулирани, защото първоначалните са направени при по-ниска статистическа база.

"Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите", обясни Порожанов.

"Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни. Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. И разбира се има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.", добави министърът на земеделието.

От БАБХ е изнесена много точна и всеобхватна информация, която очертава един много сериозен проблем като заплаха дори за националната сигурност, тъй като касае един сериозен дял от нашата икономика, свързана с животновъдството. Заплахите са по отношение и на малките преживни животни, дивата и питомна свиня (африканската чума), която е в близки до нас държави, като Румъния, обясни пред БНТ главният секретар на МВР Младен Маринов. 

Мерките, които се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници" са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи, обясни Маринов.

Главният секретар на МВР счита, че това е наистина много сериозна заплаха, това е болест, която се движи с миграцията на самите животни и бавно напредва към Европа. Той се надява засегнатите стопани в Ямболска и Бургаска област да разбират сериозността на проблема.

"Да, това решение да се умъртвят техните животни наистина е много трудно и знам, сигурно тези хора го преживяват много тежко, тъй като е свързано изцяло с техния живот. Техния живот е минал в тази дейност. В крайна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един бъдещ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и въобще до пазари", добави Маринов

"На срещата вчера присъстваха почти всички представители на институции, които отговаряха за проблема с чумата по животните. От БАБХ представиха информация, която касае много големи заплахи по отношение на малките преживни животни, дивата свиня. Мерките, които взимаме сега са засилване сигурността около границата, проверка на автомобили. Чумата може да бъде пренесена и през храна", допълни главният секретар нас МВР.

Електропастир с Румъния проследява дивите животни през границите, а АПИ се заема с почистване на отпадъците по пътищата, за да няма заразени храни, които животните ядат. Това е сериозна заплаха, болест, която се движи с миграцията на животни и бавно се движи към Европа, коментира африканската чума Маринов.

"Подкрепяме мерките, които се извършват срещу чумата по дребните преживни животни. Това заболяване не е познато, за пръв път влиза в Европа. Второ - това заболяване е установено за пръв път от наш колега. Ние сме всеки ден сред тези хора. Трето - това е една от най-опасните болести, които могат да застрашат съществуването на цял сектор в животновъдството и по този начин косвено да застрашат икономиката и националната сигурност на страната", коментира пред БНР д-р Мирослав Първанов, ветеринарен лекар и председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни.

"Всякакви интерпретации и спекулации, че ветеринарите са лоши, убиват ... тези неща, изговорени по този начин, изключително манипулират общественото мнение. Да се говори, че ние сме цинични и убиваме животните с някаква цел, е изключително обидно за ветеринарните лекари", обясни той.

"Когато голяма територия е залята, тогава вече рестрикциите са много силни, забранява се търговия, внос, износ ... в момента мерките, които се прилагат, са правилните", допълни Първанов.

Всички данни потвърждават диагнозата чума, обясни проф. Георги Георгиев, който е съавтор на доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието и храните.

"Целта е да се даде безпристрастна, научно обоснована, правдива оценка на ситуацията и да се съветва ... Не сме казали, че няма чума. В никакъв случай не сме пренебрегнали опасността, като сме дали в края на нашата оценка препоръки, изводи и мерки, които трябва компетентният орган да предприеме", допълни той.

Проф. Георгиев счита, че при първите случаи в Бургаско и Ямболско вирусът е бил все още слабо вирулентен и не е проявявал цялостната картина на заболяването. Той допълва, че тогава е имало само лабораторни потвърждения на заболяването, което все още е било в дисонанс с пълната картина на заболяването, която трябва да се очаква.

В момента ситуацията се следи и се изготвя допълнение и разширяване на сегашното становище, което ще е готово до няколко дни. "Заболяването продължава да се развива и все още компетентните органи не са наблегнали достатъчно добре на това откъде е дошло то и как се предава между стопанствата. Хубаво е, че са дошли европейски специалисти", коментира проф. Георгиев и допълва, че е напълно възможно да се появят нови огнища на чумата.

Според бившият директор на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов, мерките на агенцията са правилни, има сериозни пропуски и обезщетенията са малки. Забавяне е излизането на лабораторните резултати и действията са изключително бавни. Второто, което го притеснява е, че се допускат хора около огнищата на заболяването. Той счита, че тези места трябва да бъдат оградени и да не се допуска преминаване.

Припомняме, за първия случай в Ямболско бе съобщено преди три седмици. По-късно бе дадена и специални пресконференция.

Умъртвяването на животните заради риска от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация. Това обясниха по време на първата пресконференция по темата от БАБХ.

Според шефа на агенцията Дамян Илиев обаче липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект, за да се предотврати укриване на добитък.

До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища.

Заради усложнената обстановка в Шарково - живи вериги и блокирани пътища, все още не са евтаназирани 400 животни.

Именно в Шарково се появи и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в гражданските протести. Отделно на това БСП внесоха в прокуратурата и искане да се направи проверка на действията на институциите.

От днес започва и изплащането на компенсации на засегнатите стопани, като министър Порожанов заяви, че ще се търсят допълнителни пера, по които те да могат да бъдат обезщетени.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ам
    аман от разбирачи
    3 -2
    11:42, 17 юли 2018
    Пореден фал на гроб..... На горките хора им взеха хляба !
  • 2
    Ра
    Разбирач
    2 -2
    14:58, 17 юли 2018
    Аз се чудя ние племенна държава ли сме, или сме народ, който живее със законите. Ако пламне цялата страна, загубите ще са огромни по цялата верига. Нинова ли ще плати загубите, или ще нахрани тогава електората си с евтин кашкавал и евтино сирене. Предлагат се компенсации - пари или животни! Какво реват всички, а някои "гражданя" и на жълтите павета." Аман от разбирачи!"
Последни новини