Разрешават отстрела на диви свине по-рано заради африканската чума

Изображение 1 от 2

    Разрешаване на отстрела на дивите свине като начин за ограничаване на африканската чума по свинете. Това е една от превантивните мерки за недопускане на заболяването, съобщи директорът на Областната агенция по безопасност на храните в Хасково д-р Георги Илиев по време на Областната епизоотична комисия в Хасково.

    Идеята е да се намали популацията на дивите прасета. В тази връзка миналата седмица са проведени обучения с поне двама представители на ловните дружинки в региона. Ловците са обучени да разпознават признаците на заболяването, как се взимат по две проби, които се изпращат за изследвания, как се обработва трупът. Ветеринарните лекари пък трябва да извършат проверки на свиневъдните ферми за тяхната биосигурност. Разпоредено е Гранична полиция да извършва проверки на личния багаж на пътници, влизащи в страната с автомобили. При откриване на непакетирани храни с месо, те трябва да бъдат конфискувани и унищожавани.

    По време на епизоотичната комисия бяха обсъдени въведените превантивни мерки във връзка с усложнената обстановка в пограничните ни райони с Турция, където са регистрирани огнища на чума по дребните преживни животни. Те са в съседната област Ямбол и Бургас, а опасността да проникне и тук е много голяма, алармира още Д-р Илиев. В тази връзка също са взети мерки за недопускане на заболяването, нанасящо огромни икономически щети. Предполага се, че източникът на заразата е от Турция, тъй като там през последното десетилетие има регистрирани огнища, нищо че тази година в съседката ни няма обявени огнища.

    От агенцията по храните призоваха стопаните сами да сигнализират при съмнения за чума по животните. Първите признаци са висока температура – около 41 градуса, обезкосмяване около очите, ерозии в устата, кашлица, хрипове, а смъртта настъпва от четвъртия до десетия ден от началото на заболяването и смъртността може да достигне до 100%, поясни д-р Владимир Хърсев - началник на отдел „Здравеопазване“ в ОБДХ. Заболяването се доказва след изследване.

    На заседанието на комисията в Областна администрация присъстваха представители от различни институции. Срещата откри зам.-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя заяви, че стопаните сами трябва да вземат мерки за предпазване на животните си, които да дезинфекцират.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ре
      реалист
      7 0
      23:50, 18 юли 2018
      Ако разрешите и отстрела на чумавите прасета в парламента, ще си решим проблема с всякакво чума по овци, кози, прасета и хора...
      Става дума само за 240 броя, което не само няма да се отрази зле на демографската криза, а дори ще я оправи...
    • 2
      Ба
      Бат Коце
      1 -2
      02:32, 19 юли 2018
      Добре де, ловджиите ще ядът чумави прасета, после ще заразят жените, децата, те пък като ходят напред-назад ще заразят други хора и чумата ще ни изтреби всички. Това ли ви е начинът за борба с епидемии, само да се разпалват още повече?
      • За
        Заразен
        0 0
        09:56, 19 юли 2018
        Не говори неподготвен бат Коце
    Последни новини