1 100 деца от Смолян и областта са напуснали училище, 908 от тях вече са в чужбина

Област Смолян е сред първенците по изпълнение на програмата за връщане на децата в училище и е посочена като добър пример по изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Това стана ясно след среща за координиране на дейностите по изпълнението, която се проведе вчера в Министерски съвет, на която участва областният управител на Смолян Недялко Славов. По думите му Смолян и областта са пример, както с постигнатите резултати, така и с добрите практики. Механизмът за връщане на деца в училище предвижда екипи на територията на цялата област, които да достигат до всяко едно дете, което по една или друга причина не е обхванато от образованието.

На територията на област Смолян екипите са изградени от общо 250 души, включващи общински администрации, представители на РУО, Агенция „Социално подпомагане”, МВР, училища, детски градини, като включва физическо посещение на адрес.

В рамките на тази една година в Смолянска област са посетени 1100 адреса на деца и ученици извън системата, като 908 от тези деца са ученици извън територията на България, 70 от тях са присъединени към образователната система, 50 от тях остават незаписани, като 33 от тях са над 16 годишна възраст и не желаят да продължат образованието си, а по здравословни причини 13 деца не могат да посещават редовно училище. Други 4 са принудени да изберат друга форма на обучение.

„Ние на практика сме достигнали до всички случаи на територията на областта.”, обобщи Славов и допълни, че усилията по посока на образованиетоще дадат конкретен резултат след десет години.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини