МВР: Не палете стърнища, глобата е 200 лева

С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари в горски и земеделски фонд. Потенциални причинители на пожари могат да се окажат пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти - всички, които по един или друг повод палят открит огън в селскостопанския и в горския фонд. Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки. В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват с 200 лева глоба по ЗМВР, ако не са причинени материални щети, за които да носят наказателна отговорност. Пожарникарите, разчитат и на отговорността на собствениците и ползвателите на селскостопански земи, с оглед осигуряване техническата изправност но селскостопанската техника и напомнят, че кметовете на населени места имат ангажимента за разораване на негорима ивица около гробищни паркове и сметища.

Огнеборците препоръчват да не се пали огън на открито във ветровито време. Паленето на огън и в селските дворове също крие сериозна опасност, поради плътното застрояване в граничещите със съседите места. Не трябва да се пали огън и в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    малко е
    9 0
    10:51, 20 юли 2018
    трябва да е 20 000
    • Jo
      John
      3 0
      11:32, 20 юли 2018
      абе и това е малко ако изгори един декар гора...
  • 2
    1_
    1_1532079035
    2 0
    12:30, 20 юли 2018
    Някой не познава закона за МВР!
    Глобата по чл.265, ал.1 от ЗМВР е от 200 до 2000 лв.
Последни новини