В Харманлийско нащрек за чума заради Коч байряма

    „Дано ни подмине. До края на август издържим ли, може и да се оттървем.“ Това е приказката, която най-често върви от уста на уста по обед днес в харманлийското село Българин. В една от селските кръчми са се събрали за среща със заместник-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова поне трийстина души животновъди. Освен от Българин, има хора и от съседните Преславец, Рогозиново, Доситиево. Хората от района отглеждат предимно овце, имат и няколко стопанства с кози.

    Представителката на държавната власт в региона, която е ветеринарен лекар по професия, е тук по заръка на областния управител. Негова е идеята за провеждане на информационна кампания заради пламналите от чума по дребните преживни животни съседни области Бургас и Ямбол, информира в началото на срещата д-р Здравкова.

    Макар повечето от стопаните вече да са запознати със симптомите, тя им ги набелязва още веднъж: висока температура, изтичане на секрет от лигавицата и ануса, на по-късен етап и появата на афти.

    Заболяването е констатирано за първи път в Европейския съюз. Преди година е имало чумни огнища в съседна Турция, през където е пренесена и у нас. Там е започнала ваксинация с жива ваксина и през тази година са чисти. Тя  обаче не е разрешена в Европейския съюз, поясни на стопаните д-р Здравкова. „Ако изпуснем нещата и страната пламне и ние ще започнем за ваксинираме. Това обаче означава, че за дълъг период от време ще бъде стопиран износът на месо за ЕС“, коментира още тя. „Ако в цяла Европа започне ваксиниране, няма да има проблем!“, чуват се гласове от залата.

    Заместник-областната посвети по-голямата част от времето на срещата в обяснение за превенцията, която в момента е най-важна за региона на Хасково. Това е вирусно заболяване, от групата на ганата, подчерта д-р Здравкова. И настоя местните да внимават, защото е твърде вероятно останалите без работа гледачи от избитите през последната седмица стада в засегнатите райони, да тръгнат да си търсят работа в стопанства от съседните. Тя е категорична: Бъдете нащрек и се информирайте кой идва при вас и откъде е минал! Вирусът е толкова лесно преносим, че може да бъде донесен дори с чувал, ако в него е имало вълна от заразено животно.

    Д-р Здравкова посочи, че от изключителна важност е още днес животновъдите да направят импровизирани дезинфекции от слама с препарат. „Сложете ги там, където идва млекарката например, откъдето влизат и излизат гледачите. Ограничете до максимум посещенията във фермите“, посъветва тя. Друга от мерките е да се допуска движение само на добитък към кланицата, никакви пазари, където да става размяна на животни - една от най-сериозните предпоставки за разнасяне на заразата.

    Един от присъстващите на срещата фермери сподели, че само преди ден е изгонил мъж, който обикалял районите, за да стриже животните. „Ходил бил в Ямболско, в Сливенско, сега и оттука минавал - как ще го пусна в стопанството, когато огън ни гори на главите!“

    Да не се разменят животни, да се ограничи достъпът на хора до стопанствата, са друга част от превенцията.

    Наплашени от събитията в Болярово и Шарково, семейство Христови трудно допуснаха журналисти в близост до фермата си. Случва се в крайна сметка, но след като външните хора нахлузват найлонови торби на краката си.

    Павлина Христова е зооинженер, а съпругът й Румен - ветеринарен лекар. В бизнеса участват дъщеря им и сина им. Семейството са сред най-крупните животновъди в региона. Отглеждат 800 глави добитък в три ферми. В подготовка да заработи е и най-новото стопанство, изградено по европроект за 1,3 млн.лева.

    „Трябва да внимаваме много, ако искаме да оцелеем. Това е поминъкът на цялото ни семейство.“, казва д-р Румен Христов. Според него в Бургас и Ямбол, колкото и драматична да е била ситуацията, властите са действали като по учебник. „Ликвидирането на заразените стада е единствената мярка в този случай“, казва ветеринарят и признава, че и за него самия гледките при умъртвяването на добитък са били доста емоционални.

    „Тъжното е, че в тези дни май изказаха повече мнение политици, отколкото специалисти по животински болести. Твърде много хора бяха допуснати до чумните огнища“, смята и Павлина.

    Двамата се надяват, че разпространението на заразата ще бъде овладяно и няма да засегне други региони и стопанства.

    Но хората в Българин и съседните села са нащрек, защото в края на август предстои един от най-големите мюсюлмански празници - Коч байрям. На празника по традиция се колят агнета, търсенето на животни се повишава, а това вече е предпоставка и за нелегалните пазари, както и за движение на добитък.

    „Отървем ли се сега - до 10-12 дни след Курбан байряма, може чумата да ни прескочи“, надяват се стопаните.

    Информационната кампания на областната управа продължава, докато не мине през целия регион.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Абе на маса всичко е лесно и особено ако има някаква пиечка ----кола бира вино и т н
    • 2
      Хи
      Хикмет Исмаилов
      16 0
      16:27, 23 юли 2018
      Няма нещо наречено "Коч Байрям", а е Курбан Байрям. Моля не пишете подобни глупости!
    • 3
      Дв
      Двойкаджии
      6 -1
      16:59, 23 юли 2018
      Както са седнали да мислят, подкрепят и разучават, ако в същият момент на Бибун му припари стола, ще бучне пръста на картата и не добитъка, ами и те ще си заминат, както стана с лагерчето. На поправка, от веднъж не разбират
    • 4
      00
      001
      5 -5
      17:11, 23 юли 2018
      При положение че чумата не е опасна за хората защо се избиват и загробват а не се колят и пускат в магазините макар и на по-ниска цена така поне стопаните ще вземат повече пари и няма да отиде навятъра и месото и трудът им!!!!!!!!!!!!!!!!e
    • 5
      Лу
      Лудата
      5 -2
      17:38, 23 юли 2018
      Славова, много си неграмотна! Коч байрям си ти, пача такава!
    • 6
      Под снимката на жената пише,че се казва Първилна Христова,а в статията е Павлина Христова.Добре,че заместник-областния управител им "набелязва"симптомите.А "чумните огнища е пренесена у нас"...абе един къща.Да започваме"за "ваксиниране.И не е коч байрям,а Курбан Байрам.Проверявайте за грешки преди да пуснете статията си.УжасТ
    • 7
      Ел
      Елена
      5 -1
      23:37, 23 юли 2018
      Няма чума по животните престанете да лъжете хората ,чума има по хората и най вече в Хасково в общината ,точно от там е тръгнала заразата ,не както се пише от Турция.
    Последни новини