Русия тества хиперзвуковия "Кинжал", обиски в "Роскосмос" (видео)

В четвъртък министерството на отбраната на Русия съобщи, че през първите десет дни на юли са проведени изпитания на "Кинжал" в Южния военен окръг. Този път са използвани изтребители МиГ-31 и стратегически бомбардировачи Ту-22М3, като се твърди, че при пускане от бомбардировач ракетата увеличава обсега си с 1000 км.

Държавната корпорация "Роскосмос" съобщи, че ще окаже максимално съдействие на руското контраразузнаване, което започна обиски по подозрения, че секретни данни за "сръхмодерното оръжие" - хиперзвуковата ракета "Кинжал", са изтекли към западни спецслужби, съобщи ТАСС.

Федералното следствено бюро извършва обиски в ЦНИИмаш - централния научен институт на корпорацията в град Корольов,  и в кабинета на директора на изследователско-анализаторския център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК) Дмитрий Пайсон в Москва.

"Комерсант" съобщи тази сутрин за операцията, като допълва, че тя е във връзка с наказателно дело за държавна измяна и обхваща десетина служители, заподозрени в сътрудничество със западни разузнавателни агенции. ФСБ научили, че строго секретни разработки на руската промишленост, свързани с "Кинжал", са попаднали на Запад.

Хиперзвуковият проект всъщност се разработва от компанията- "Тактическо ракетно въоръжение", която е извън "Роскосмос". Но тя си сътрудничи тясно с други предприятия и институти, затова там има хора с достъп до документацията.

Тестовете на "Кинжал" бяха обявени през март, като  "сръхмодерно оръжие". Скоро след това анализатори обявиха, че показаната хиперзвукова ракета не е авангардна разработка, а бойна глава на ракета "Искандер".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    21
    21
    0 -2
    10:58, 21 юли 2018
    Чудесна мишена за турските f16 илу f35
    • Ам
      Ама ноу ясно
      1 -1
      12:20, 21 юли 2018
      Даже и за турските въздушки "Хатсан"! Абе турчин даже и с плюнка ше ги сваля! Тва е турчин ве еей! Турчин на бос крак чорап обува без страх! И после в центъра с плетени обувки от пазара слиза! Ко знайте вий ве
Последни новини