КАТ не отразява платени глоби, по трима на ден доказват плащане

    Общинският съветник от Хасково Росен Пеянков остана без книжка заради „неплатени глоби“ и освен това отнесе още две санкции. Сагата за хасковлията започнала снощи около 21 часа, когато е спрян за полицейска проверка с лек автомобил на фирмата, в която е съдружник. При справка в системата на КАТ униформените установили, че той има четири неплатени глоби в периода от 2015 г. до 2017 г. на обща стойност 270 лева. В резултат на това полицаите му съставили акт, защото шофирал с неплатени глоби и му отнели книжката, според последните промени в Закона за движение по пътищата.

    Пеянков обаче е категоричен, че няма задължения към „Пътна полиция“, тъй като глобите са своевременно платени. Глобите са за фирмени автомобили в различни градове. Смята, че става дума за грешка в системата на МВР, в която плащанията не са отразени. Три от глобите са платени по банков път, за което днес той представи банкови извлечения, които бяха отразени в системата на полицейското звено. Пеянков не могъл да представи документ единствено за глобата от 20 лева, която е платена от служител на фирмата в гише на КАТ-Смолян, тъй като нарушението е констатирано там. Но квитанцията не била запазена. Затова днес той я платил още веднъж, при което обаче е бил глобен отново, защото за КАТ първо плащане няма и сега се прави със закъснение.

    За да докаже, че е изряден платец, хасковлията отишъл до КАТ-Хасково още сутринта, а прехвърлянето от гише на гише отнели почти половината ден. Поискали му банкови извлечения за платените глоби, той отишъл до банката и ги взел. Занесъл ги в КАТ, но се наложило отново да се върне до банката, тъй като този път поискали те да бъдат заверени. „Защо е необходима заверка, аз нямам достъп до банковата система, няма как да манипулирам документите“, недоумява Пеянков.

    Той не обвинява служителите от звено „Пътна полиция“, но изрази възмущението си от системата за плащане на санкции. „Глобите са платени по банков път и са постъпили в КАТ, но не са отразени в системата. Грешката е в системата, редно е софтуерът да отразява всички плащания на гражданите в системата“, категоричен е той.

    Оказва се, че в КАТ-Хасково ежедневно постъпват по две-три молби от граждани и фирми заради неотразеноплащане на глоби в електронната система на МВР. Това потвърди шефът на КАТ Хасково гл. инсп. Димо Чобанов. Той настоява, че такива случаи са единици и грешки обикновени се получавали при фирмите. Поясни обаче на какво се дължи неотразяването в системата им, въпреки внесените суми. По думите му една от глобите на Пеянков е платена на две части, което е недопустимо, тъй като трябва да се погаси еднократно. При това била платена поБулстат, а не по ЕГН. При друго плащане не бил посочен номерът на електронния фиш. В единия от случаите (от Смолян) липсвала вносната бележка. В тази връзка той призова гражданите при плащане на задължения към КАТ коректно да вписват всички данни във вносната бележка, независимо дали е онлайн или на каса – номер на фиш, номер на наказателно постановление, ЕГН. „Когато постъпи плащане с некоректни данни, системата няма как да разпознае това плащане за точно кой фиш е“, обясни Чобанов.

    Той призова водачите да си проверяват задълженията чрез електронния портал на МВР и припомни, че е необходимо вписване на ЕГН и номер на шофьорска книжка. „При установено несъответствие може да дойде с копие от вносната бележка, с която е платил съответната глоба. След извършване на проверка, ние отразяваме данните в автоматизираната информационна система“, поясни той.

    Междувременно днес на редакционната поща на Haskovo.net постъпи възмутено писмо от наша читателка по темата КАТ. Тя е бясна заради мотаенето от гише на гише там, както и от липса на пейки за чакащите пред гишетата. „Където се приемат документи, се чака навън при 30 градуса с часове. Няма чакалня, няма скамейка, а обедната почивка от един час удължава чакането“, пише Таня Илиева и допълва, че организацията е критична. Тя добавя, че обслужването е изключително тромаво. „Не може да се чака цял ден за регистрация или друга услуга. Всичко е направено така, че да бъде неудобно и мъчно за клиентите“, пише още хасковлийката и настоява да се направи спешна реорганизация във звеното. Илиева поискала среща в тази връзка с шефа на КАТ, но охраната не я допуснал.

    Чобанов заяви, че се надява до края на годината регистрацията на автомобилите да излезе от системата на КАТ. Предвидени са промени, според които услугата ще се извършва от оторизирани фирми. Той допълни, че наличните пейки пред административната сграда, ще бъдат преместени пред входа за подаване на регистрации на МПС.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (36)

    • 1
      Аи
      АИС "Спасение"
      73 -3
      18:49, 20 юли 2018
      Логиката "ние грешим, а той да дойде и той да си проверява", не се ли струва странна на г-н Чобанов?
      • Ха
        Хасковлия
        17 -4
        11:59, 21 юли 2018
        Чобанов не е виновен, а блгодетелите му, дето го местят от място на място ту в Хасково ту в Благоевград. Все му търсят място. А че не го бива си е ясно за всички, връзките му ГОЛЕМИ!
      • Ма
        мастикаджия
        7 -6
        16:14, 21 юли 2018
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Ва
      Василев
      39 -4
      19:03, 20 юли 2018
      Има явно проблеми в системата на КАТ,но винаги предупреждават да се пазят вносните бележки.Приятелят на Паянков,т.н.Ариев,който нон стоп е в "киреча"е винаги бил изряден-с отнета книжка за алкохол.И пак си кара пийнал?но има закрила в КАТ . На баш шефа при Ариев -Весо съпругата работи в КАТ и го пази.Вижте си секретарката г-н Чобанов и тя какви върши зад гърба Ви.
      • Ха
        хасковлия
        5 -3
        08:21, 21 юли 2018
        Родна реч, омайна, сладка !
    • 3
      Ар
      Армен
      42 -1
      19:32, 20 юли 2018
      Същото се случи и с мен . Платих фиш за 20 лв. Добре, че документът беше в мен. Трябва да се вземат мерки .
    • 4
      12
      123
      42 -5
      19:45, 20 юли 2018
      няма проблем в системата несе заблуждавйте ,ако има проблем в системата то този проблем ще е за всички,някой не си върши работата а получава заплата жалко за изгорелите хора ,и никой не се интересува кой греши защото е държавно ,ако е при частник на минутата е вънка ама при дъжавното може всичко ,
      • Ив
        Иван Иванов
        4 -1
        12:35, 21 юли 2018
        И аз мисля така, по-скоро е човешка грешка.
    • 5
      12
      123
      41 -2
      19:49, 20 юли 2018
      много ми е интересно ,как като трчбва да ти сложат запор на колата ,нестават грешки ,а когато си платиш глобата стат грешки във вреда на потърпевшия да се смееш ли или да плачеш.ууууууууууууууууууууууууууу на цялата ви система мишоци такива намерилисте търпелив народ за такъв народ малко му е
    • 6
      Th
      The dude
      30 -1
      19:54, 20 юли 2018
      Има глоби с изтекла давност. Но не ги махат защото чакат да платиш доброволно. Защото неформална заповед била 4 и половина години при 3 години давност.глоби от 2011 година изтекли по давност излизат още като ги питах до кога ще излизат.отговора беше докато се плати доброволно е това е закона .
    • 7
      От
      отиде ни живота в чакане
      44 -1
      20:05, 20 юли 2018
      г-н Чобанов не е ли малко нагло?!? хем ще си си платил, хем да ходиш да доказваш това????. Защо не си признаете, че ваши служители не си гледа работата в поверената ви служба? Още повече, че в НАП е пренаселено с хора, които доказват ежедневно точно това - образувани изп.дела по ваше искане /разбирайте в качеството ви на началник на КАТ/ за "неплатени глоби", които обаче отдавна са по сметка на КАТ и вероятно усвоени.
      • Th
        The dude
        23 -6
        20:41, 20 юли 2018
        Te служителите нямат вина.Te са там за една кора хляб.От София е нареждането да не се отписват глобите към кат.В НАП. Глобите ги няма но в кат са докато не ги платиш доброволно.иначе излизат докато си жив.
      • От
        отиде ни живота в чакане
        25 -1
        21:37, 20 юли 2018
        и това вече, ако не е някаква гротеска .. жална ни майка .. плачат си за вреди причинени от държавата
    • 8
      Ще
      Щерю
      49 0
      20:10, 20 юли 2018
      Виновен до доказване на противното е чиста проба Диктатура и Фашизъм ,
    • 9
      Фи
      фифи
      32 -1
      20:49, 20 юли 2018
      Отивате в НАП взимате си от там документ,че нямате данъчни задължения и с него в КАТ доказвате,че глобите са с изтекъл давностен срок,при което ви ги отписват.Това е процедурата.
    • 10
      Хм
      хм
      29 0
      21:07, 20 юли 2018

      Те като ти вземат книжката и талона ходи да доказваш че си платил.Ходиш от гише на гише и се молиш да проверят... И аз съм патил. Не могат ли да разрешат този проблем?Както им излизат в системата че имаш да плащаш, така после трябва да се заличи сумата когато вече е платена.Загубена държава!

    • 11
      Чи
      Чичак ефендим
      11 -2
      21:27, 20 юли 2018
      Те глобите се събират най-добре на пътя;)
    • 12
      Th
      The dude
      11 0
      21:30, 20 юли 2018
      Документ от НАП имам но това важи за подновяването на книжка не и за глоби.Като ме спрат показвам документа от НАП или показвам американска книжка.
    • 13
      Ке
      Кенански Маймун
      2 -16
      21:45, 20 юли 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ке
        Кенанския Маймун
        1 -4
        14:13, 21 юли 2018
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 14
      Ст
      Статистик
      26 0
      00:54, 21 юли 2018
      КАТ е най-зле от всички обслужващи звена в държавата.Няма по-неефективна и объркваща гражданите организация на работа .И това е от години.Идва ти да зарежеш МПС -то и да се качиш на велосипед.
    • 15
      Gr
      Grosh
      18 -3
      03:22, 21 юли 2018
      Влиза се с едно винкелче в шибания КАТ и трепане наред трябва да се избият всички УТРЕПКИ вътре и всичко ште се управи
    • 16
      Ха
      хаха
      17 -1
      08:39, 21 юли 2018
      В КАТ от време оно си е - мила моя майно льо системата - роднина,милиционер, роднина,,милиционер..Навързани роднински и всякакви разни свински черва в държавна институция, не по кадърност и служебни заслуги..Като знаеш, че си някой ти е зад гърба - що се налага да внимаваш и да си коректен и идва момент нейде системата дава късо.
    • 17
      Ан
      антимишок
      13 0
      09:13, 21 юли 2018
      айде в тоя случай ще пазим вносните бележки от банките(задължително банка-вярно че по-скъпо ама си заслужава),ами ако утре тая скапана система хептен се бъгне и започне да тряска и измислени глоби?!п.пДобре дошли в страната на ******* в която живота е прекрасен,стига да си член на ГЕРБ и да изпълняваш заповедите на Бог Буда,извинете имах предвид Бате Бойко!
    • 18
      Ва
      Василев
      12 -2
      12:28, 21 юли 2018
      Началника на КАТ не е виновен.Системата е грешна.Част от задълженията на КАТ би трябвало да бъдат прехвърляни на други ведомства - регистрация на
      МПС и свидетелства за управление.Абвиатурата КАТ какво означава - контрол на автомобилния транспорт.Контрол по пътищата,глоби с фишове, копие което веднага да отива в данъчното и ГКПП/ за чужденци/ и т.н.Така, че г-н Чобанов от Вас се иска взискателност към служителките по гишетата за да не смятат, че са венчани за стола си.НУЖЕН Е НОВ ЗАКОН .
      • Ха
        Хасковлия
        2 -2
        21:11, 21 юли 2018
        Как по времето на Тато всичко беше в КАТ и работата вървеше с двойно по - малко персонал и с много малко техника, а сега все нещо им е криво и все някой друг им е виновен. Чобанов сага ли видя пейките дето ще ги вкарва в салона? Мина вече тодина от как дойде от РПУто. Просто не го бива и разчита на ГОЛЕМИЯ си гръб.
    • 19
      На
      НАБОРА
      8 -1
      12:53, 21 юли 2018
      Знаейки написаното горе - скапаната електронна система за отчитане на глобите и некадърни банкови чиновнички произвеждащи грешки - отидох в КАТ на гише № 1 и си платих на място всички глоби за 350 лв. Платих с карта и си спестих таксата за превод. Сега съм спокоен и се надявам, че всичко е ОК. Вече правя нов комплект от глоби и като се понатрупат ще ида да ги платя пак на гише № 1.
    • 20
      Гр
      Гражданин
      11 -1
      14:07, 21 юли 2018
      Глобите наложени от КАТ имат двегодишна давност. С тълкувателно решение номер 2 от 2017 г. Върховният административен съд се е прознесъл, че давността на глобите имат двегодишна давност. Разпоредбата на чл.82,ал.1,б."а", гласи, че "административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли две години, когато наложеното наказание е глоба". Така, че ако КАТ Ви търси друга давност, иска да Ви санкционира или Ви откаже административна услуга, може да обжалвате в Административния съд. Законите важат за всички и нека КАТ да не излиза с номера, ме имали устни указания. Всеки може от интернет да изтегли решението на ВАС и ЗАНН.
    • 21
      Ха
      хаскофф
      14 0
      14:49, 21 юли 2018
      Всичко ,още от входа до изхода в КАТ е пълна трагедия,чакането от вън,на студ,на жега,на дъжд.Това го няма никъде по Европа.А тоалетна да сте видели някъде....Повече не ми се коментира,ужас е.
    • 22
      Гр
      Гражданин
      14 0
      15:01, 21 юли 2018
      Служители в КАТ на гишетата за книжки са като хванати от гората, нищо не знаят. Отиваме със сина ми за първа книжка и ни връщат защото нямал "диплома" а той е 11 клас и няма наистина диплома за завършено средно образование, носим "свидетелство". Връщаме се в училището за "диплома" директорката на училището ни казва, че документа за образование е "свидетелство". Връщаме се отново в Кат служителката каза че няма нерви да се разправя с нас и извика началника си, той помоли да се обади на директорката на училището, докато набира директорката на училището, една друга служителка "откри ключа за палатката " нашето свидетелство беше отпечатано - размер на листа портретно, а първата служителка искала да е отпечатано като диплома размер на листа - пейзажно. За това ни губи а времето 3 часа.
    • 23
      Ха
      Хахах
      1 -3
      15:47, 21 юли 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 24
      Ем
      Еми
      13 0
      17:10, 21 юли 2018
      Глупости на търкалета единични им били случаите, от 2010 год. насам сигурно съм платила 5 пъти един фиш. Само в КАТ два пъти е ллатен, три пъти в НАП и преди месец пак в системите на КАТ, изскочи и всеки път носим платежните с които сме платили пълен кошмар.А да не казвам че от 2013 година насам никои не ние отговорил на молбата която е входирана в КАТ с копие на платежното от СИ БАНК и извлечение от НАП от, че като си платих данъка парите отишли за платен акт от КАТ, Три месеца се занимавах и никои не иска да ми върне едната сума която е платена и КАТ и НАП ДИГАТ РАМЕНЕ. ТОВА Е НОРМАЛНО ЦЯЛАТА НИ СМОТАНА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПЪЛНО БЕЗХАБЕРИЯ СА И САМО МОГАТ ДА ВИ КАЖАТ ДЪРЖАВАТА ПАРИ НЕ ВРЪЩА.
    • 25
      Бу
      буден гражданин
      10 0
      19:40, 21 юли 2018
      и на мен ми се случи случка,на 15.03.18г ми правят фиш,на 20.03 го плащам по банков път и сега на 15.07 получавам заплашително писмо от НАП,че фиша не е платен и отдолу са изредени куп санкции на които ще бъда подложена ако не си платя до еди коя си дата
      отивам в НАП показвам платежното и ония кършат ръки и се чудят кого да обвинят и кого да оправдаят
      пълно безхаберие,янто някой трябва да ги съди за морални и други вреди
    • 26
      А?
      А?
      10 0
      23:11, 21 юли 2018
      А коя служба трябва да се извика за да се затвори сградата на КАТ да не извършва дейност,те нямат тоалетни за клиентите,не отговарят на никакви изисквания.сега щели да местят пейки в чакалнята...
    • 27
      Ва
      Василев
      3 -5
      18:20, 22 юли 2018
      Личи , коментара на " хасковлия " е дело на заввистливо катаджийче .Чобанов е с акъла си и е почнал от нулата без протекции. Доколко ще се справи си зависи от него.Иска се здрава ръка о чистка ,ако му позволят
      • Ха
        Хасковлия
        3 0
        10:18, 24 юли 2018
        А ти сигурно си Чобанов. Факт е че се мести другаде за да е шеф в друг КАТ. Факт е че заради неговите амбиции преместиха предшественика му та той - най - кадърният да седне на този стол. Не ми говори че това не е плод на кадруване за "наш човек". Просто човекът си има връзки. Как от районен инспектор стана най - вещият в катажийските неща? Щото двете работи освен че имат допирни точки нямат много общо за да дават рутина за всичко.
    Последни новини