Щетите от африканската чума по свинете могат да достигнат до 2 млрд. лв.

Ако африканската чума по свинете навлезе в България, ще се наблюдават десетки случаи на умъртвяване на животни, както се случва с чумата по дребните преживни животни. Това заяви пред БНР председателят на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" Васил Василев във връзка с опасността за пренасяне на заразата по свинете у нас.

По думите на Василев още няма официален анализ за очаквания размер на щетите, които могат да бъдат причинени от африканската чума по свинете у нас. Той изказа мнение, че щетите могат да достигнат 1.5 - 2 млрд. лева, които ще бъдат в сектор "Свиневъдство".

Василев отбеляза и други проблем в страната ни във връзка с болестта - има само една лаборатория, която е акредитирана да прави изследване на африканска чума, което е напълно недостатъчно.

Едно от сдруженията е предало 7 проби за изследване преди 15 дни и още нямат отговор от Агенцията по храните, подчерта още председателят на ловното сдружение.

Василев попита и какво ще се прави, ако се започне интензивно отстрелване на свинете, което е позволено с законовите промени за групов лов на дива свия извън предвидения досега срок.

Относно приетите от депутатите промени в Закона за лова Василев заяви, че ловците няма да бойкотират усилията на държавата за справяне със заболяването, но самият подход за групово ловуване няма да бъде подкрепен от хората. По думите му намаляването на популацията на глиганите е един от начините за справяне със заразата, но в тази насока може да се търпят и обвинения.

"Съзирам опити за прехвърляне на отговорността от страна на институциите, които са отговорни. Няма да има никаква ефективност от гледна точка на този лов. Пречката, която съществува и към момента за индивидуалното ловуване, е една ограничителна мярка, заложена в правилника за прилагане на закона, която казва, че задължително ловът се извършва в присъствието на длъжностно лице от Държавното горско или ловно стопанство. В случай че нито един от горските не боледува или излиза в отпуск и се занимава само с това - да придружава ловци, това означава, че пак не повече от 5 до 10% от ловците биха могли да ловуват индивидуално. Необходима е промяна в този правилник, която би могла в рамките на 1-2 седмици да мине през МС и да бъде приета", отбеляза Василев.

Според него начинът, по който трябва да се случи намаляването на дивата свиня, трябва да бъде избран много внимателно. "В момента в горските територии, които са ловно-стопански райони, където ние ловуваме, има изключително намалена видимост - от гъстата листна маса, не се вижда надалеч. В същото време има много хора, които извършват някаква дейност на територията на горските масиви. Това създава риск за здравето и живота на хората, които участват в лова, но и за случайно присъстващи. Чух аргументи, че министерството щяло да забрани на гъбарите да берат гъби в гората и на билкарите да събират билки. В Конституцията е казано обаче, че достъпът до горските територии е свободен на собствен риск. От друга гледна точка в момента провеждането на групов лов с използване на ловни кучета крие риск от компрометиране прираста на останалите видове дивеч. Тук говорим за три пъти групово ловуване в рамките на една седмица, което е изключително много", посочи още председателят на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

Междувременно БНТ информира, че от днес започват мерките по разчистването на сухоземната граница с Румъния при село Кайнарджа, между Добрич и Силистра. Ще се изгради ограда за ограничаване на преминаването на животните от северната ни съседка.

До момента в Румъния са открити над 200 огнища на африканската чума по свинете. За последно заразата беше констатирана в района на Констанца, само на 60 километра от границата с България.

По граничните пунктове с Румъния продължава дезинфекцията на автомобили, а на собствениците на големите свиневъдни комплекси в Силистренско се разяснява как да предпазват животните си. Препоръчва се на арендаторите да поставят електронен пастир около площите си.

Стана ясно и че като превантивна мярка срещу заразата концесионерът на пристанище Свищов е забранил на акостиращите кораби и на превозните средства, влизащи от Румъния, да изхвърлят битовите и хранителните си отпадъци в района на порта. 

За мярката се инструктират всички екипажи и пътниците, ползващи ферибота Свищов - Зимнич. Това заяви изпълнителният директор на пристанище Свищов Румян Йорданов. "Когато се правят входни контроли се предупреждават екипажите, че не могат да изхвърлят сметта си в нашите контейнери за смет".

До средата на тази седмица на пристанище Свищов трябва да бъде изградена дезинфекционна площадка. "То е метално съоръжение. Едното е за камиони, другото е за коли. имаше вариант да се пръска. Накрая се реши, че трябва да се изгради това съоръжение", допълни Йорданов.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ко
    Костов
    4 -1
    14:21, 23 юли 2018
    БНТ и БНР са слуги на правителството, така че никаква вяра! Само далавери - ще се искат от ЕС много пари, до малките тук някакви трохи ще стигнат, лапачката пак за ГЕРБ!
  • 2
    Ми
    минас ованес- керкенес
    5 -1
    15:17, 23 юли 2018
    Не се страхувайте Герб е мощна партия и под ръководството на премиера -падишах всички глигани ще бъдат унищожени а след това Цветанов тържествено ще обяви победата а след това ще има литийно шествие и молебен за здраве на премиера
  • 3
    Ко
    Комбо
    1 0
    17:40, 23 юли 2018
    Мкого сте отворени тука,ама никой от вас няма да иде да си купи месо заразено с чума. Ама иначе герб незнам си какво,герб незнам си какво. Вие сте слуги на БСП. Г-жа Лъжа лъжеше,че нямало чума и се правеше на голяма защитничка,ама извъртя **** набързо.
  • 4
    Ге
    Георги
    1 0
    10:23, 24 юли 2018
    А бе изгърмяни гилзи ,както е тръгнало с исканите промени в закона , никой друг няма да ходи в гората , а само ловците убийци и ако може всеки ден и по 24 часа в денонощието.
    А за щетите че, можели да стигнат 2 милиарда лева , докарайте ги на сума 4 милиарда лева колкото КТБ той този народ е свикнал. И после още няколко чуми и поне всичко да приключи -Българио драга, мила, земя пълна със ЗЛИНИ .
Последни новини