22 °C

Наблюдаваха как звезда ускорява темпо в близост до черната дупка в центъра на Млечния път

За пръв път астрономи наблюдаваха как звезда ускорява темпо в близост до масивната черна дупка в центъра на галактиката Млечен път.

Учените проследили звездата S2 докато преминавала из изключително силното гравитационно поле в сърцето на галактиката ни, благодарение на Много големия телескоп в Чили.

При приближаванео си до най-близката точка на 19 май, тя достигнала умопромрачителна скорост – скорост, която я направила обект на ефектите, предсказани от Теорията на общата относителност на Албърт Айнщайн.

Астрономите следили звездата и се подготвяли за момента цели 16 години – толкова време било необходимо на звездата да извърши една цяла елиптична орбита около черната дупка.

Най-голямото предизвикателство пред учените било да разграничат бледата звезда, отдалечена на цели 26 000 светлинни години от Земята, докато преминавала пред черната дупка, която на свой ред била заобиколена от хало от прах и отломки.

За целта те се нуждаели от телескоп достатъчно мощен, за да забележи тенис топка на луната от Земята и сложна система за корекция на вибрациите от телескопа и смущенията от земната атмосфера.

При приближаването си до най-близката точка до черната дупка, на разстояние 120 пъти по-голямо от това между Земята и слънцето, звездата достигнала скорост 8 000 км/ч или 2.7% от скоростта на светлината.

Приближавайки се до черната дупка, звездата изглеждала по-наситено червена, защото светлината, която излъчвала се разтягала от гравитационното привличане на масивния обект – точно както предсказал Айнщайн в Теорията на относителността.

Диаметърът на черната дупка в центъра на галактиката е близо 10 пъти по-голям от този на слънцето, но масата и се равнява на масата на 4 милиона слънца.

По-нататъшни анализи може би ще разкрият повече за разпространението на звездите и другите близки обекти до черната дупка.


Източник: theguardian.com
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 17.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини