Атмосферата на най-горещата позната ни планета съдържа железни изпарения

Нови наблюдения на най-горещата известна ни до момента планета разкриха температури близки до тези характерни за повърхността на звездите, както и атмосфера от железни изпарения и титаний.

Разкритията обогатяват още повече разнообразието от екстремни условия на планети далеч отвъд Слънчевата система.

“Температурите са толкова безумни, че макар да се касае за планета, атмосферата и е като на звезда. Основният урок, на който екзполанетите ни учат, е че не можем да смятаме Слънчевата система за образец. Някъде там има толкова много странни и необичайни неща.”, казва Кевин Хенг от Университета в Берн.

Планетата  Kelt-9b бе открита миналата година от американски екип. Тя обикаля около звезда на 650 светлинни години от Земята, в съзвездието Лебед. Ултра горещата планета е близо 30 пъти по-приближена до звездата си, отколкото Земята от слънцето. Звездата и е два пъти по-гореща от слънцето.

В резултат, температурата на Kelt-9b достига 4 000 градуса по Целзий на обърната към слънцето страна.

Заради близостта си до звездата, планетата извършва една пълна обиколка около нея на всеки 36 часа, като едната и страна е винаги обърната към слънцето.  Това означава, че в едното полукълбо е вечен ден, а в другото вечна нощ, създавайки екстремни температурни различия, макар че на тъмната страна вероятно също е около 2 000 градуса, предполага Хенг.

Детайлни проучвания на орбитата разкриват, че планетата е газова, като вероятно се състои основно от водород, възможно е да има и малко твърдо ядро. 

Екипът използвал Телескопа Галилео в Ла Палма, Канарски острови за детайлно наблюдение на планетата, докато преминавала пред звездата си. Засичайки дребните промени в светлината на звездата, астрономите успели да определят състава на атмосферата на планетата. Оказало се, че тя включва железни изпарения и титаний. За пръв път тези метали, биват засичани в планета отвъд Слънчевата система.

В бъдеще, същите техники ще се използват за търсене на следи от живот навсякъде във вселената.

“Няма значение дали става въпрос за титаний, кислород или странни молекули, които биха могли да предполагат наличието на живот. Подобни горещи планети служат като тестово поле за техники, които ще използваме когато започнем да се натъкваме на наистина интересни планети след няколко години”, казва Хенг.

Източник: theguardian.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини