ПДИ и 50 НПО-та с искане до президента да наложи вето на законопроекта за АПК

Фондация „Програма „Достъп до информация“ внесе искане до президента Румен Радев да върне за ново обсъждане от Народното събрание Законопроекта за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс. Искането за вето е подкрепено и от 50 неправителствени организации.

„Смятаме, че това е един от най-мощните удари върху демократичната система и защитата на основните права на гражданите и юридическите лица от 1989 г. досега и представлява сериозна крачка назад в посока на авторитарната държава, в която липсва адекватен контрол върху законността на актовете и действията на администрацията и върховенство на закона.“, се казва в искането на ПДИ.

Според неправителствената организация измененията ограничават правото на достъп до административно правосъдие, защото много от делата ще ще се превърнат в едноинстанционни, а при тези, които остават двуинстанционни, държавните такси по жалбите се увеличават многократно. „Административното правосъдие е от фундаментално значение за защита на основните права на гражданите и юридическите лица“, подчертават от ПДИ.

Сред мотивите на експертите по достъп до информация за искането на вето, са непрозрачното приемане на законопроекта при процедурни нарушения. Според организацията мащабните по обхвата си изменения са“работени на коляно“ и няма да решат реални проблеми. Предложенията за изменения са внесени без да се направи действителна оценка на въздействието им и без финансова обосновка, не са отчетени нито годишните доклади на Върховния административен съд, нито тези на административните съдилища. “Без финансова обосновка и оценка на въздействието се увеличават многократно дължимите държавни такси по касационни жалби. Увеличението за гражданите е 14 пъти, а за юридическите лица с нестопанска цел като сдруженията на граждани увеличението е 70 пъти. Освен това, за първи път в историята на административното правосъдие ще се събират държавни такси като процент от материалния интерес, като гражданите, търсещи защита в тези случаи ще бъдат натоварвани да плащат такси в размер до 4500 лв. Таксите не са съобразени с доходите на населението, обосновават се за становището си още от ПДИ.

В становището си от Програмата потвърждават, че подкрепят въвеждането на на електронно правосъдие, но са категорични, че то трябва да създава нови възможности, например за обмяна на книжа по електронен път, а не нови задължения и тежести. А в случая е точно обратното: „под благовидния предлог за въвеждане на електронно правосъдие бяха въведени нови задължения за жалбоподателите и адвокатите им, което препятства достъпа до правосъдие“.

„С посочените изменения обикновеното 44-то Народно събрание, което заслужава да е с най-нисък рейтинг в историята ни, се подигра с принципа на чл. 120, ал. 2 от Конституцията, според който: „Гражданите и юридическите лица могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат освен изрично посочените със закон.“, се казва още в искането за налагане на вето, изпратено до Румен Радев от ПДИ, подписано от Изпълнителен директор фондация д-р Гергана Жулева, ръководителят на правния екип на организацията Александър Кашъмов и представители на още 50 НПО-та.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини