Ара Маликян - Златната котка (видео)

Новото видео на Ара Маликян е доста интересно и забавно, докато не започнат финалните надписи. Всъщност те обясняват смисъла зад сюжета в клипа преди това. Този кратък филм е създаден в защита на творческата свобода и художественото изразяване.

В него става дума за музиканти, които свирят твърде фалшиво, а диригентът им ги притиска твърде грубо. "Вие свирите без душа", избухва той. И те започват още по-фалшиво. Той иска да ги съкрати, те пък не могат да творят в такова напрежение. Какво е решението? Те го намират и засвирват перфектно. "Кой сега има душа", Гласи текст на фона на жизнерадостната мелодия от старите филми. Следват финалните надписи:

Не позволявай никой да ограби културата ти. Да окраде душата ти. Нито 21% (от нея)

Билетите за кино, театър, музикален или танцов спектакъл са увеличени с 21%, става ясно от следващия надпис.  

Също така всеки филм или театрална постановка и всяка дейност или хора, свързани с продукцията им ще трябва да плащат 21% данък върху приходите от нея.

Е-книгите, дигиталните публикации, музейните билети и училищните помагала имат 21% увеличение на цената. 

В днешна Испания повече пари се събират от смърт на бикове, отколкото от кино.

Ние трябва да спрем това, завършва текстът.

Но ние виждаме това да се случва навсякъде, на само в Испания. Наистина, парите нямат мирис. Защо ни е култура, ако можем да изкараме много повече пари от убиване на бикове? Защо просто да не правим това, за което ни плащат?

Има само една малка подробност. В единия случай ще сме културни хора, в другия - убийци на бикове. И най-вече - изчезва светлината в лицата на хората, лишени от възможността да се докоснат до нещо вдъхновяващо, да усетят хармония, лекота, успокоение,  мечтание и т.н. което е работа на изкуството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини