Станимир Михов за ползите от ходенето и как да го правим правилно

    За матриал на тема ползите от ходенето и физическата активност, на въпросите ни отговори Станимир Михов, който даде своята профисионална гледна точка за Dimitrovgrad.BGvesti.NET. Станимир е фитнес инструктор, персонален треньор и консултант по спортно ходене, който е завършил в НСА - фитнес и фитнес-културизъм.

    Ползите за здравето от ходенето

    Ходенето пеша е един от най-удобните и леснодостъпни физически активности, които може да правите всеки ден, за да се чувствате по-добре и да изглеждате по-добре.

    Има много твърдения, че само с бягане могат да се изгорят калории или да се подобри физическо състояние, но при спазване на определени условия, това изобщо не е така.

    Ходене или Бягане?

    Бягането е по-интензивна физическа активност и логично ще изгори повече калории.

    От друга страна обаче, ако нямаме опит с натоварвания, то бързото ходене ще е достатъчно, за да се възползваме от здравословните ползи на спорта.

    Според Американската сърдечна асоциация, ходенето пеша се доближава по ефективност с бягането. Двете активности водят до сходно намаляване на риска от високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и коронарна болест на сърцето.

    Моята препоръка е в случай, че нямате никаква физическа активност, да изберете бързо ходене, а след няколко дни, може да започнете да съчетавате няколко минути ходене с няколко минути бягане.

    Колко време да ходим на ден

    Изминаването на 10 000 стъпки на ден може да се смята за реална тренировка във фитнес зала, особено ако добавим няколко интервала между ходенията или се движим по нагорнище.

    Тъй като натоварването в случая не е толкова голямо, организмът няма да има нужда от дълго време за възстановяване, в случай, че решим да тренираме на следващия ден или да направим друга разходка.

    Оптимална техника на Ходенето

    За да извлечем още повече здравословни ползи от ходенето пеша, то може да следваме някои малки насоки.

    Ходенето пеша се осъществява главно от краката, но едва ли сте се замисляли, че в същото време участват спомагателно ръцете, а коремът играе роля на стабилизатор на цялото движение.

    Превръщането на нормалната разходка във физическо упражнение изисква добра поза и целенасочени движения. В идеалния случай, ето как ще изглеждаме, когато се движим правилно:

    - Главата е нагоре. Гледаме напред, а не към земята;
    - Вратът, раменете и гърбът са отпуснати, не стегнати;
    - Размахваме свободно ръцете си с лек завой в лактите;
    - Коремните мускули са леко затегнати и гърбът е прав, а не извит напред или назад;
    - Ходим гладко, движейки крака от петата към пръстите, когато стъпваме.

    Допълнителни ползи от ходенето

    За да се мотивирате още повече за ежедневни разходки, разгледайте допълнителните ползи от ходенето пеша за здравето:

    Положителни промени в мозъчната дейност

    Аеробни упражнения с ниска степен на въздействие, като ходене, редуцират възможността от възникване на ранна деменция, намаляват риска от болестта на Алцхаймер и подобряват общото психично здраве.

    Подобрява зрението

    Въпреки, че очите най-вероятно изглеждат като последното нещо, което може да бъде свързано с крайниците ни, вървенето оказва влияние и върху тях. А именно, намалява шанса от развиване на глаукома чрез редуциране на очното налягане.

    Повишава обема на белите дробове

    Като аеробно упражнение, ходенето увеличава потока на кислород в кръвта ни, помага да се тренират белите дробове, както и да се елиминират токсините в организма. Това води до естествена детоксикация на цялото тяло.

    Намалява шансовете за развитие на сърдечни заболявания

    Сърцето става по-силно и изпомпва повече кръв с всеки удар. В резултат на това, човек става по-издръжлив, както на интензивни физически натоварвания, така и на ежедневните задачи, с които ни сблъсква животът всеки ден.

    Подобрява храносмилането

    30 минути ходене всеки ден, може да подобри значително храносмилането и да редуцира симптоми на запек, като спомогне за регулиране на движенията на червата.

    Засилва мускулатурата

    Изминаването на 10 000 стъпки на ден може да се смята за реална тренировка във фитнес зала, особено ако добавим няколко интервала между ходенията или се движим по нагорнище.

    Така ще укрепнем мускулите на крака, ръце, рамене и корем.

    Поддържа във форма костите и ставите

    Ходенето може да осигури по-голяма подвижност на ставите, да предотврати загубата на костна маса и дори да намали риска от фрактури. Отново само 20-30 минути на ден прекарани в разходки помагат да се намали болката в ставите, сковаността и възпалението.

    Облекчава болките в кръста

    Допринася за по-добро кръвообращение в гръбначните структури и подобрява стойката и гъвкавостта, което е жизненоважно за здрав гръбнак. Може да се превърне в истински спасител за тези, които изпитват болки в кръста по време на упражнения или ежедневни дейности.

    Независимо дали вашата цел е да отслабнете, да поддържате строен силует или просто да се чувствате по-добре в тялото си, ходенето пеша може да се превърне в една от ключовите точки на вашата програма.

    В съчетание с балансирана и здравословна диета, ходенето стимулира метаболизма и помага за изгаряне на мазнини.

    Знаете какво казват – първата стъпка е най-трудна – след като направите тази първа стъпка, вие сте на правилен път към по-добро здраве и по-добре изглеждащо тяло.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Пе
      Пепи
      9 0
      15:41, 8 авг 2018

      Добри съвети, браво на момчето, наистина е много важно как ходим и как седим!

    • 2
      Жо
      Жоро
      1 -6
      22:38, 8 авг 2018
      Да бе, няква напомпана батка на стероиди и анаболи... Виж коментара
    • 3
      Ле
      Лени
      5 0
      22:46, 8 авг 2018

      В Димитровград ли е този треньор, мога ли да се използват услугите му?

      • Иц
        Ицо
        4 0
        09:34, 9 авг 2018

        Има сайт, от там може да видите какво може да ви предложи и да се свържете с него stanimirmihov.com

      • Ст
        Станимир Михов
        4 0
        13:38, 9 авг 2018
        Здравейте.

        Както спомена Ицо, може да се свържете с мен от сайта ми - stanimirmihov.com

        Поздрави :)
    • 4
      Ел
      Елена
      4 0
      13:37, 9 авг 2018

      Лято е време за стягане :) дайте повече инфо за момчето

    Последни новини