Мая Манолова: Застрояването в парк “Вапцаров” е безобразие

    “Изсичането на дървета и застрояването на част от парк “Вапцаров” е безобразие”. Това заяви пред няколко десетки протестиращи димитровградчани омбудсманът на републиката Мая Манолова днес. Тя пристигна по тяхна покана в града да подкрепи протеста им и сложи подписа си в подписката против стартиралата процедура по застрояване на 15 дка от парка. Димитровградчанин пък бе донесъл две костенурки "от парка" с апел да се запазят гората и обитателите й. Мая Манолова също се снима с костенурка в ръце. Тя обясни, че преди срещата си с протестиращите е минала покрая мястото и се убедила, че не става дума за нискорастяща растителност, а за големи дървета.

    “Водя със себе си експерти по устройство на територията, които ще проверят цялата документация по този случай. Но дори да са спазени всички законови процедури, смятам, че се нарушава духът на закона, конституцията постановява, че всеки гражданин има право на здравословни условия на живот. Разбрах, че кметът на Димитровград е в отпуск, но ще се свържа с него и ще уточним дата следващата седмица за среща. Надявам се да го убедя лично да внесе предложение в Общинския съвет за отмяна на решението за застрояването в парка. Ако това не се случи, моят екип ще помогне за съдебно обжалване. Освен отмяната на решението за изработване на подробен устройствен план, ще поискам и промяна в Общия устройствен план, в който е залегнало урбанизиране на тази територия”, заяви пред протестиращите Мая Манолова.

    Сред събралите се на площада бе и народният прeдставител от БСП Виолета Желева. Тя разказа, че е разговаряла за проблема с кмета Иво Димов. По думите й той не изключил възможността за отмяна на решението на ОбС, предвид общественото недоволство. Според инициаторите на подписката в нея вече имало над 3000 подписа, сред последните е и на омбудсмана Мая Манолова.

    Един от инициаторите на протеста – инж. Йордан Станулов, заяви, че недоволството е гражданско и няма политически подтекст. Направи впечатление обаче присъствието на червени активисти – местният лидер на БСП Койчо Николов, председателят на групата съветници от БСП Димитър Петков, депутатката Виолета Желева, общински съветници от столетницата. Самата Мая Манолова също бе сред националните лидери на социалистите.

    На протеста миналата седмица кметът Иво Димов заяви пред журналисти, че при гласуването на това решение един съветник от БСП е гласувал “за”, а трима “въздържал се”. “Което е различно от “против”, подчерта градоначалникът. И намекна за политически мотиви в протеста.

    Попитан какво е променило мнението на съветниците социалисти, лидерът им Койчо Николов заяви, че преди онази сесия не са имали заседание, на което да уточнят позицията си. Но след това взели решение, че са против това застрояване. Решили още, че ще внесат докладна записка с предложение то да бъде отменено.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Го
      Гочо Желев Желев
      44 -3
      13:32, 8 авг 2018
      Никакво строителство в парковете.Нека, не сечем клона на който седим!В Димитровград има стотици празни жилища.Даже ,в центъра има блокове в които никой не живее!Не разширявайте границите на града .Има квартали ,които приличат на лунен пейзаж-там да се строи и урбанизира.Има достатъчно пространство в рамките на града да се вихрят инвеститорите.Стройте покрай Марица,в рамките на града, там също има място.Защо трябва да се строи в гората?Какво е това изкривено мислене?Видяхте какво стана в Гърция ,изгоряха като мишки...и там сроили в гората и притова незаконно...Ало,идват избори,кмете!
      • Гъ
        Гърка
        15 -10
        14:42, 8 авг 2018
        При вас това няма как да се случи. Имате си бате Бойко, дипломиран пожарникар. По магистралата дето ви я направи за секунди е при вас и ще изгаси и това дето не е за гасене.
    • 2
      До
      до госпожата от левия ъгъл
      17 -37
      13:35, 8 авг 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Ло
        локомотива
        16 -11
        14:03, 8 авг 2018
        щом цитираш че мая е димитровградска снаха или ти е ортачка или някоя друга бивша снаха ти е подшушнала да драснеш някои ред.А относно костенурките, дали ще им е по комфортно между багерите.
      • Го
        Госпожата
        7 -6
        14:22, 8 авг 2018
        По добре да съм от левия ъгъл. А не като теб, от долния ляв ъгъл.
        Как му викаха на онуй нещо ?
        1.Долен ляв *****.
        2.Съединител
        3.Амбриаж
    • 3
      Го
      Гочо Желев Желев
      12 -7
      14:26, 8 авг 2018
      Това ,че протестът е справедлив,не дава основания на социалистите да се опитват да го яхат!!!Да не се допуска ръководни кадри на БСП да участвуват в него....Ей ,много искат да приличат на шефката си кака Корнелия-тя яхна кон,коза,колело и цялата партия.....
    • 4
      Зн
      Знаещ
      9 -8
      15:04, 8 авг 2018
      Не се безпокойте, джендърската група от Хасково Тенчо Лилянов, Даниел Гаргов и сие на бързо ще Ви застроят
      парка и ще Ви продават жилища на Софийски цени .
    • 5
      Го
      Гочо
      6 -3
      15:20, 8 авг 2018
      Гърчето,много си докачливо ,бе!Какво общо има наш Бойчо с вашето незаконно застрояване в горите покрай Атина?По-добре ,да се оплачеш на Ципрас ,да вземе да ви вкара в правия път ,че мноого сте се разпасали...
    • 6
      Ке
      Кенанския Маймун
      11 -8
      16:17, 8 авг 2018
      Мутро-Аристоркацията иска да си построи квартал :))
    • 7
      Го
      госпожата от левия ъгъл
      7 -8
      16:17, 8 авг 2018
      значи ако някой друг беше разходил костенурките по площада щяхте да ревете до небето он защото е кака ви мая тя може да мандахерца горките животинки и да се снима за спомен. Хайде дайте малко повече самочувствие бе димитровградски пръчки защо и се давате на госпожа снахата така евтино. Тя ще захлеби от тая акция а вие ще видите на багера кофата
    • 8
      Не
      Недко
      8 0
      20:34, 8 авг 2018
      Абе , димитровградчани, каква снаха ви е Мая Манолова? Да не би да приемате Ангел Найденов за ваш син?
    • 9
      Ko
      Komi
      8 -3
      22:03, 8 авг 2018
      Да затеарят и завода Неохим, за да можем да дишаме. Морат ни отвсякъде!
    • 10
      10
      1010
      10 -3
      22:30, 8 авг 2018
      Баси кефа...тва тролове, тва хейтъри...то и джейндърите се раздвижиха...якооо...кака ви Мая ви разсъни,браво.на нея.
    • 11
      Ja
      Jack Bauer
      8 -5
      08:36, 9 авг 2018
      Застроявайте и бетонирайте всичко бе, алчни боклуци.

    Още новини

    Последни новини