Китай няма да допусне филма за Мечо Пух

Новият филм на Disney „Кристофър Робин и Мечо Пух“ нама да се прожектира в Китай, след като властите са го отхвърлили. Това е заявил информиран източник, цитиран от различни медии. Причина за отказа не се съобщава.

Но китайските власти отдавна воюват с Мечо Пух, където и да се появи. Пекин цензурира в интернет картинки на Мечо Пух, след като  политически опоненти оприличиха външния вид на мечето на президента Си Цзинпин и започнаха да използват Мечо Пух като символ на съпротива. Снимките се трият, забранява се достъпът до сайтове, които ги качват. Наскоро дори американският канал HBO беше блокиран, защото комикът Джон Оливър нарече Си Цзинпин Мечо Пух във вечерното си шоу.

Сравняването с Мечо Пух датира от 2013 г., когато Цзинпин посещава САЩ и е сниман редом до Барак Обама - досущ като Мечо Пух и Тигър. През 2014 г. Цзинпин се срещнал с Шинзо Абе, и този път двамата са оприличени на Мечо Пух и тъжното магаре Йори.

Китай е вторият по големина световен филмов пазар, но съдбата на „Кристофър Робин и Мечо Пух“ не е някакво изключение. Страната ограничава броя на допусканите чуждестранни филми на 34 годишно.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини