Обърнаха процеса на стареене в човешки клетки

Подлмадяването на човек е все още е далече от реалността, но сега в най-новия си експеримент изследователи са успели да обърнат стареенето на човешки клетки. В бъдеще тяхното откритие може да стане основа за създаването на антидегенеративни лекарства.

Стареенето може да се разглежда като прогресиращия спад в телесните функции и е свързано с повечето от често срещаните хронични заболявания, от които хората страдат - рак, диабет и деменция.

Има много причини, поради които нашите клетки и тъкани спират да функционират, но новият фокус в биологията на стареенето е натрупването на сенесцентни клетки в тъканите и органите.

Сенесцентните клетки са по-стари влошени клетки, които не функционират както трябва, но и компрометират функциите на клетките около тях. Отстраняването на тези стари дисфункционални клетки подобрява многото характеристики на стареенето в животните, като забавяне появата на катаракта.

Учените все още не разбират напълно защо клетките остаряват, но в крайна сметка се налагат идеите, че това се дължи на увреждания на ДНК, излагане на възпаление и увреждане на защитните молекули в края на хромозомите - теломерите.

Предполага се, че една от причините за стареенето е загубата на способността ни да включваме и изключваме гени в точното време и на точното място.

Един ген, много съобщения
С възрастта си губим способността си да контролираме как се регулират нашите гени. Всяка клетка в тялото съдържа цялата необходима информация за живота, но не всички гени са включени във всички тъкани или при всички условия. Това е един от начините, по които една сърдечна клетка се различава от клетката на бъбреците, въпреки че те съдържат едни и същи гени.

Когато генът се активира от сигнали отвътре или извън клетката, той прави молекулярно съобщение (наречено РНК), което съдържа цялата информация, необходима за направата на каквото прави този ген.

Сега знаем, че над 95% от нашите гени всъщност могат да направят няколко различни вида съобщения в зависимост от нуждите на клетката.

Един добър начин да се мисли за това е да се разгледа всеки ген като рецепта. Можете да направите ванилов пандишпан или шоколадова торта, в зависимост от това дали включвате шоколада.

Нашите гени могат да работят по този начин. Решението кой тип съобщение се произвежда във всеки един момент е направено от група от около 300 протеини, наречени "фактори на снаждане".

С напредването на възрастта, количеството на тези фактори намалява. Това означава, че възрастните клетки са по-малко способни да превключват и изключват гени..

Нивата на тези важни регулатори намаляват в кръвните проби от възрастни хора, а също и в изолирани човешки сенесцентни клетки от различни видове тъкани.

Подмладяване на стари клетки
Изследователите търсели начини да включат обратно факторите за снаждане. Като третират стари клетки с химикал, който отделя малки количества сероводород, те успели да увеличат нивата на някои фактори на снаждане и да подмладят стари човешки клетки.

Водородният сулфид е молекула, която се намира естествено в тялото ни и е доказано, че подобрява няколко свойства на свързаните с възрастта заболявания при животните.Но може да е токсичен в големи количества, затова е необходимо да намерим начин да го доставим директно до тази част от клетката, където е необходим.

Те успели да предадат молекулата директно на митохондриите, структурите, които произвеждат енергия в клетките, като използвали "молекулярен пощенски код". Това им позволява да използват малки дози, които е по-малко вероятно да причинят странични ефекти.

Изследователите се надяват, че при използването на молекулярни инструменти като този, ще могат в крайна сметка да премахнат старческите клетки в живи хора. В бъдеще това ще им позволи да атакуват множество свързани с възрастта болести наведнъже.

Има много да се направи преди да настъпи това бъдеще, но това е вълнуващо начало, пишат авторите Лорна Харис, доцент по молекулярна генетика и Мат Уайтман, професор по експериментална терапия, от университета в Ексетър.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини