Аятолах Хаменей: Нито война, нито преговори със САЩ

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей забрани каквито и да било преки преговори със Съединените щати, предаде Ройтерс. Той отхвърли предложението за разговори без предварителни условия, отправено миналия месец от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Забранявам воденето на каквито и да било преговори с Америка. . . Америка никога не остава вярна на своите обещания, дадени в преговори. . . просто казва празни думи. . . и никога не се отказва от целите си в преговори", заяви аятолах Хаменей, цитиран от иранската държавна телевизия.

"Освен санкциите (американците) говорят за война и преговори. Нека кажа по този повод няколко думи на народа: НЯМА ДА ИМА ВОЙНА, НИТО ПРЕГОВОРИ СЪС СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ", написа на английски в акаунта си в Тwitter аятолах Хаменей, цитиран от Франс прес.

Иранският върховен лидер направи това изявление на фона на спекулациите, че страната му може да се върне на масата за преговори. Но пост той описва в няколко точки защо няма да има преговори, особено със сегашната администрация.

САЩ се оттеглиха едностранно от сделката. Европейският съюз застана на страната на Иран и политически, и икономически. 

Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) посъветва ръководството Иран да остане в споразумението от 2015 г. за ядрената си програма. To ограничава ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на международните санкции срещу него, припомня ДПА.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини