Екстремни горещини в света през следващите пет години

Глобалното затопляне в резултат на човешка дейност и естествено увеличение на температурата на земната повърхност ще доведат до необикновени горещини през следващите пет години, показва научно изследване, цитирано от DW.

Двойният удар в климатичните промени и така наречената естествена вариабилност ще удвоят вероятността от екстремни случаи на затопляне на повърхността на океаните, което ще създаде опасна база за възникване на урагани и тайфуни, предупреждават учените в Nature Communications.

Изследването "Нова вероятностна прогнозна система предвижда аномално затопляне през 2018-2022 год, усилвайки дългосрочната тенденция за глобално затопляне" е с водещ автор Флориан Севелек, климатолог в университета в Брест, Франция.

"Конкретно тази фаза се очаква да продължи най-малко 5 г.", пояснява той. Прогнозата за следващия период след 2022 година остава неясна.

Разработеният от учените нов метод за прогнозиране на глобалната средна температура на повърхностния въздух и температурата на морската повърхност позволява вероятностни прогнози. Точността на прогнозиране е еквивалентна на оперативните прогнози и надеждността му е висока.

Глобалното затопляне след 1998 г. е било добре предвидено. За 2018-2022 г. вероятностната прогноза показва по-топъл от нормалния период в сравнение със постоянната тенденция. Това временно ще подсили дългосрочното тенденция за глобално затопляне. Предстоящият топъл период се свързва с повишена вероятност от интензивни до екстремни температури.

Дигиталната ефективност на метода (няколко стотни от секундата на лаптоп) отваря възможността за вероятностни прогнози в реално време, извършени на персонални мобилни устройства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини