В египетската гробница на 33 века откриха най-древното сирене

    В египетската гробница е открито най-древното твърдо сирене, според проучване, публикувано в списание Analytical Chemistry.

    Гробницата на Птамес, кмет на Мемфис в Египет през 13 век пр.н.е., първоначално е открита през 1885 г., но впоследствие е била изгубена, засипана под пясъците. Преоткрита е през 2010 г., а няколко години по-късно археолозите открили счупени съдове на площадката. Един от тях съдържал втвърдена белезникава маса, както и платнена материя, която може да е покривала съда или да е била използвана за увиване на съдържанието му. Енрико Греко и колегите анализирали белезникавото вещество, за да определят какво е.

    След като вземат проба, изследователите пречистват протеиновите ѝ съставки и ги анализират с течна хроматография и мас спектрометрия. Установените чрез тези техники пептиди показват, че пробата е млечен продукт, произведен от краве мляко и овче или козе мляко. Характеристиките на платното показват, че то е било подходящо да държи твърда, а не течна субстанция, а отсъствието на други специфични маркери подкрепя заключението, че млечният продукт е бил твърдо сирене.

    Други пептиди в хранителната проба предполагат, че е замърсена с Brucella melitensis, бактерия, която причинява бруцелоза. Това потенциално смъртоносно заболяване се разпространява от животни на хора, обикновено при консумиране на непастьоризирани млечни продукти. Ако предварителният анализ на екипа бъде потвърден, пробата би била най-ранното документирано биомолекулярно доказателство за болестта.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини