Смъртоносно раждане: 15 човека са израждали 1 дете, натискали с лакти и скачали отгоре

Как се отнасят лекарите към бъдещите майки? Темата излезе отново на дневен ред след смъртта на родилка в сливенската болница.

Близките на жената твърдят, че става дума за лекарска грешка и ще поискат аутопсия й да бъде извършена от съдебен лекар извън Сливен. Опасяват се, че случаят ще бъде потулен.

Междувременно в болницата влиза екип на Агенция „Медицински одит”, проверка започва и прокуратурата.

Майки пък се обединиха в социалните мрежи около идеята за законови промени, както и за прекратяване на практиката, използвана от някои лекари, за израждане с натискане на корема.

В неделя за поредна вечер пред болницата в Сливен имаше протест. На него бяха както родителите на Ренета, така и други майки, които твърдят, че с тях се е процедирало по същия начин.

„Отиде с радост да ражда, с усмивка. След това станаха някакви проблеми при раждането. Каза ми, че 15 човека са израждали 1 дете”, разказва майката на Ренета.

„Тя ми сподели, че са я натискали с лакти и са и скачали отгоре”, разказа бащата.

Непосредствено след раждането Ренета се е оплакала на една от най-добрите си приятелки.

„Каза, че се чувства като премазана от тир. Каза, че е било варварско. Изреждали са се лекари да й натискат корема. Че се е коментирало секцио, което не е направено. В крайна сметка са го извадили с форцепс”, разказва Надя Дренска.

Пред NOVA Илона Нешкова, акушер в болница „Свети Лазар”, заяви, че методът с натискането е много стар, още от 19 век.

„Оттогава досега медицината много се е развила”, заяви Илона Нешкова. „Това натискане на корема няма никакъв ясен алгоритъм за изпълнение”.

„Искам да апелирам аутопсията на Ренета да бъде направена в друга болница”, заяви блогърът Красимира Хаджииванова. „Този метод е спорен дори в научните среди, това значи, че има проблем с него”.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини