Чехите и словаците отбелязват 50 г. от Пражката пролет

Чехите и словаците ще отбележат 50 г. от Пражката пролет, когато съветски танкове смазаха подетото движение за демократична реформа, информира АФП.

През нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. войски от Варшавския договор започват нахлуване в Чехословакия със съветски танкове, подкрепени от български, източногермански, унгарски и полски въоръжени сили, за прекратяване на кампания за либерални реформи, наречена "социализъм с човешко лице". Реформаторът Александър Дубчек е свален. Интервенцията води до остро осъждане от Запада и разделение сред някои западни комунистически партии. При нахлуването загиват повече от 80 души, повечето от огнестрелни рани, според вътрешен доклад, който е публикуван в Чехословакия 20 г. по-късно. Само през първия ден са убити около 50 чехи и словаци. Според историци общият брой на загиналите при съветската окупация е 402 души. Последният съветски войник напуска страна през 1991 г. - две години след Нежната революция, която свали тоталитарното управление.

Вчера вечерта около 300 души пред руското посолство в Прага носиха лозунги като "Никога няма да забравим", "Спрете руския империализъм" и "Свободата е истината".

Неправителствени организации изпратиха писмо на руските граждани с призив да се надигнат срещу настоящия режим, който продължава да прокарва империалистически политики като по време на съветската ера.

Много церемонии, концерти и други събития са планирани за днес в Чехия. Жертвите на окупацията ще бъдат почетени пред радиото в центъра на Прага, където 15 невъоръжени младежи загинаха при опит да попречат на съветските войници да окупират сградата. На събитието ще бъде произнесена реч от премиера Андрей Бабиш и други.

За тази вечер е организиран концерт на Вацлавския площад в Прага.

Чешката държавна телевизия е подготвила специална програма за събитията на 21 август 1968 г. Вечерта ще бъде излъчена реч на словашкия президент Андрей Киска. Неговият чешки колега Милош Земан бивш комунист, който симпатизира на Русия, е решил да запази мълчание.

Решението на Земан да не участва в събитията е остро критикувано от десни опозиционни партии.

иемливо.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини