Британски експерти: Електронните цигари са 95% по-малко вредни от обикновените

Електронните устройства са 95% по-малко вредни от конвенционалните цигари, а продуктите с нагряване - до 90% по-малко вредни, но тези нови продукти често се пренебрегват като средство за спиране на тютюнопушенето.

Това стана ясно от доклад на Комисията по наука и технологии към Камарата на общините - долната камара в британския парламент , включващ изводи, базирани на над 100 научни публикации и експертизата на 25 експерти в областта.

Според доклада притесненията, че електронните устройства могат да са първа стъпка към пропушване, най-вече за младите непушачи, и че носят съществен риск, свързан с пасивното пушене, са неоснователни. Около 2.9 милиона души във Великобритания използват електронни цигари към момента и се смята, че около 470 000 души ги ползват като средство за отказ от пушене. Десетки хиляди души успяват да откажат пушенето всяка година чрез тях.

Целта на доклада на Комисията по наука и технологии е да предостави насоки на британския парламент относно регулацията на електронните цигари и продуктите с нагряване на тютюн, най-вече поради противоречивите политики, прилагани в тази сфера и неяснотите около здравните рискове от използването на тези продукти.

Комисията призова британското правителството да разгледа възможността за въвеждане на регулации на база риска от съответния продукт с цел осигуряване на повече свобода за реклама на електронните устройства като по-малко вреден избор, както и въвеждането на финансови стимули под формата на по-ниска данъчна тежест за пушачите, които преминават от цигари към по-малко вредни алтернативи като електронните такива. Освен това депутатите настояват да се преразгледат: употребата на е-цигари на публични места; ограниченията за размера на пълнителите и резервоарите; системите за одобряване на терапевтични средства за отказ от пушене, като електронните цигари.

С оглед събирането на независими научни данни във връзка със здравните ефекти от електронните цигари и изделията с нагряване без горене, Комисията призова правителството да подкрепи създаването на дългосрочна научноизследователска програма под контрола на Public Health England, здравната агенция на Великобритания, и на Комитета по токсичност. Правителството следва ежегодно да огласява наличните научни доказателства на широката общественост и здравните специалисти.

"Пушенето си остава национална здравна криза и правителството следва да разгледа иновативни подходи за намаляване на процента на тютюнопушене. Електронните цигари са по-малко вредни от конвенционалните цигари, но прилаганите в момента политики и регулации не отразяват в достатъчна степен това и фирмите, транспортните обекти и публичните места трябва да престанат да гледат на конвенционалните и електронни цигари като на един и същи продукт. В това поведение няма логика от гледна точка на общественото здраве", заяви председателят на Комисията по наука и технологии Норман Лам по време на дебатите в Комисията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини