Втори фалит на застраховател очаква опозицията. Преглед на печата

24 часа

По-нисък данък, ако дадеш празен дом под наем на беден

Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението.

"Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане в експлоатация на необитаемите апартаменти и къщи. Необходимо е собствениците им да бъдат стимулирани, може и с по-малки данъци, за да ги извадят на наемния пазар. Това пък би довело до отдаването на имота на ниска цена", каза зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Става въпрос за необитаваните жилища, които да минат за управление към общините. Празните домове у нас са към 1,2 млн., 98% от жилищата са частни, а 40% от българите живеят в пренаселени имоти.

Труд

Втори фалит на застраховател очаква опозицията

За задаващ се втори фалит на застрахователна компания предупредиха депутати от опозицията. В кулоарите на парламента пред репортери на "Труд" те уточниха, че става въпрос за дружество, чийто собственик от дълги години живее в Швейцария.

"Има рискове и за други компании. Трябва да се засили контролът", предупреди от парламентарната трибуна депутатът от БСП Румен Гечев по време на извънредното заседание на парламента. То бе свикано по искане на левицата заради казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик", което засяга около 200 000 българи. "Собственикът се оказва испанец Диего - Диего Марадона на източването на средства. В Испания му е забранено да извършва каквато и да е търговска дейност. За девет години той е изкарал 180 млн. евро от застраховки на българския пазар. Същия не е направил нито една застраховка "Гражданска отговорност в Кипър", подчерта Гечев.

Премиерът Бойко Борисов призна, че има съществен проблем в застраховането.

Монитор

БГ студенти бягат от Дания, отиват в Италия и Испания

За да се видят най-желаните държави и направят изводи от кандидат-студентската кампания за 2018-а, "Монитор" се свърза с няколко агенции ("Едланта", Интеграл", "Дарби" и " "Скай Лайнс"), които подготвят нашите ученици за предстоящия им прием. Въпреки безплатното обучение от консултантска къща "Дарби" отчитат по-малък интерес за следване в Дания, което се дължи на променените критерии за кандидатстване там и притесненията на кандидатите дали ще успеят да ги покрият.

Стандарт

Турция смята да се откаже от системата Аll inclusive

Туристическият сектор в Турция обмисля дали да не се откаже от системата Аll inclusive, пише вестник "Хюриет", позовавайки се на Конфедерацията на търговците и занаятчиите. Според бранша системата вече се е изчерпала и въпреки че броят на туристите е надхвърлил нивата от 2014 година, приходите не нарастват и дори намаляват.

Турският министър на туризма и културата Мехмед Ерсой също смята, че нещо трябва да се промени и че страната трябва да се стреми към ръст на парите, които един турист оставя.

Сега

Почина бившият басист на ФСБ Ивайло Крайчовски

На 57-годишна възраст внезапно почина известният български музикант и бивш басист на ФСБ Ивайло Крайчовски.

В групата е от 1983 г., когато след прослушване заменя напусналия Александър Бахаров. Участва и в записите на албума ФСБ VI.

След това инициира създаването на супергрупата "Стари муцуни", в която е заедно с Георги Минчев, Петър Гюзелев, Валди Тотев, Георги Марков и др. Участва в редица други формации. Бил е музикален директор на "София филм фест", зам.-председател на Българската изпълнителска асоциация и член на асоциацията на звукозаписните студиа в България. Един от двигателите на феста "Цвете за Гошо".

Капитал дейли

Държавата може да наложи нов данък на почти всяка фирма

Всички компании с над 20 служители да са задължени да наемат определен брой хора с увреждания, а ако не изпълнят квотата си, да заплащат месечна компенсация в размер на 30% от размера на минималната работна заплата (или 153 лв. месечно при сегашния минимален праг). Парите ще се събират във фонд за заетост на хората с увреждания, който ще се управлява от няколко държавни структури, но в него няма да има нито представители на работодателите, нито на хората с увреждания. Това е една от идеите, залегнали в проекта на нов Закон за хората с увреждания, стана ясно от позиция на Българската стопанска камара (БСК) по текстовете. Проектът все още е в процес на доизглаждане от страна на социалното министерство и не е ясно дали тези текстове ще намерят място в последния му вариант. Ако все пак бъдат приети, на практика ще се въведе квазиданък за работодателите, обръщат внимание от БСК.

Дума

Скандалът "Олимпик" разкри прогнилата власт

Милиони евро е източила от България ЗК "Олимпик", оперира почти само у нас, а собственикът й няма лиценз дори в родната си страна. Въпреки това с години фирмата е действала необезпокоявано у нас, а ДАНС и КФН са бездействали. Това лъсна след извънредното заседание на парламента.

"Фирма, която няма нито една полица в Кипър, е решила да оперира само в България. Решила го е заради българските институции, които спят от 2009 г., докато тя точи пари", разгневиха се от БСП.

Ликвидаторът на "Олимпик" Павлос Накузи потвърди пред БНР, че в Кипър от 10 хил. автомобилни застраховки на дружеството две хиляди са на българи, през наши застрахователни брокери. Оборотът й в България е около 25 млн. евро, докато в Кипър - под 5 млн. евро.БСП настоя Цачева и Даскалова незабавно да бъдат отстранени и да понесат отговорност за неработещия Търговски регистър.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини