Защо огладняваме по-бързо, когато закусим

Знаем, че закуската е най-важното хранене от деня и за нищо на света не бива да я пропускаме. И ако сме сред последователите на това правило и всяка сутрин чинно си хапваме преди работа, вероятно сме забелязали, че коремът ни пристъргва далеч преди обедната почивка.

А някой ден, в който напълно безнаказано пропуснем да закусим, сякаш можем да изкараме до следобеда, без да хапнем нищо. Как става този номер?

Отговорът идва от специалиста по здравословно хранене Иън Марбър, цитиран от The Sun. И е много кратък - кръвна захар. Именно нейните нива оказват влияние върху чувствата за глад и ситост. 

За добро утро

Веднага след ставане от сън нивата на кортизол в тялото ни са високи. Ако по това време приемем и първата си порция храна за деня, нивата на инсулина също се покачват. 

А именно той е онази противоотрова на високата кръвна захар. И когато рязко я свали, веднага ни се приисква да прегрешим с някоя бисквита или друго не толкова полезно хапване, за да издържим до обед.

По-късно през деня, когато вече сме влезли в активния си ритъм, нивата на кортизол и инсулин спадат и можем въобще да не се сетим за ядене дори четири-пет часа след събуждане.

Глад, глад

Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги превръща в глюкоза. Тя отива директно в кръвта и увеличава нивата на кръвна захар. Колкото по-бързо обаче се покачват, толкова по-бързо след това спадат.

Затова, ако закуската ни е високовъглехидратна, след резкия скок в кръвната захар трябва да очакваме и рязък спад и къркорене на корема. 

Сити за по-дълго

Ако вместо въглехидрати приемаме повече фибри, те ще ни държат по-сити по-дълго, защото по-трудно се обработват от организма.

Така ще избегнем и чувството за глад час след като сме закусили. Протеините и мазнините също ще ни помогнат да оживеем до обедната почивка. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини