Нова изложба откриват в художествената галерия за празника на града

На 29 август  2018 г., от 18 00 ч. в Зала № 2 на Художествена галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде открита изложба живопис Art Voyage” на Арт Интернешънъл Груп, която се провежда в рамките на "Празника на Димитровград" /25.08 -2.09/.

Проектът „ Art Voyage“ е създаден на основата на предхождащия го проект „Безгранично изкуство“, успешно проведен от художниците участници в Арт Интернешънъл Груп през периода 2014 – 16 г. в различни краища по света. Замисълът на цялостния проект надгражда изначалната идея за приятелство и международно сътрудничество на артисти от различни страни. Пътешествайки и запознавайки се с езиците и културите на различните страни , авторите в проекта изразяват и споделят своята собствена култура в своеобразен диалог със своята публика.

Посредника за културния обмен между художници и зрители е най-универсалният език – езикът на изкуството. Само изкуството дава възможност да се създаде нещо ново на основата на вече съществуващото, да се пренесат идеи и енергия от една културна среда в друга, от един времеви момент в друг. Силата на изкуството е и в този вълнуващ опит да се установи връзка, независимо от разликите в мирогледа и житейските ценности. В този проект художниците показват влиянието на изкуството като медиатор от вътрешния към външния свят на всеки един от тях. Защитавайки културните кодове на съвременното глобално информационно пространство, изложбата „ Art Voyage“ представя изкуството на 14 художници от международната група Арт Итернешънъл :

Александр Белугин/Русия/, Бурджу Еркал Салман /Турция/ - гост, Джон Дейвънпорт/ Англия/, Ерна Феряниц / Словения/ , Игор Бурдонов / Русия/, Малкълм Хейг / Англия/, Филип Брийз / Англия/, Саша Кук /Русия, Англия/, Светлана Елантсева / Русия, Англия/ , Светлана Хелен Уилямс / Русия, Англия/, Светлана Орлова Соло /Русия/

Българските артисти в тази проява на групата са представени от Светлозар Недев и Надежда Стойнева / гост/ , както и Павлина Копано /България, Турция/ , дългогодишен преподавател в Димитровград и куратор на настоящата изложба. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини