Русия предупреди: Москва ще отговори на санкциите на САЩ "реципрочно"

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Москва ще предприеме реципрочни мерки в отговор на последните санкции на Вашингтон, съобщава "Франс прес".

Коментарите му са последните от редица руски официални лица, посочвайки, че Москва ще отговори срещу санкциите.

"Ще продължим да действаме спокойно и прагматично, като реагираме на всички атаки в съответствие с принципа на реципрочност", подчерта Лавров в интервю за словашкия вестник "Правда".

Интервюто беше публикувано и на руски език на сайта на руското външно министерство.

"В същото време оставаме отворени за изграждане на нормални взаимно уважителни отношения с Вашингтон, основани на истинско съобразяване на интересите взаимните интереси", добави Лавров.

Този месец САЩ наложиха нови санкции на Русия срещу опита за покушение на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, използвайки смъртоносното нервнопаралитично вещество новичок. Според британското правителство атаката в английския град Солсбъри е била извършена от руски агенти.

Санкциите включват спиране на чуждестранната помощ за Русия, блокиране на продажбата на стоки или услуги, свързани с отбраната и националната сигурност, както и забрана на каквато и да е правителствена кредитна подкрепа за всякакъв износ за Русия.

Държавният департамент заяви, че прилага новите санкции, основаващи се на констатацията, "че правителството на Руската федерация е използвало химически оръжия в нарушение на международното право или смъртоносни химически оръжия срещу свои собствени граждани".

Русия отхвърля твърденията. Руският президент Владимир Путин нарече санкциите "контрапродуктивни и безсмислени".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини