Природозащитници разселват лалугери с радиопредаватели в естествената им среда

    71 лалугери станаха част от последната известна колония на вида в Западна Странджа. Новодомците идват от застрашена от изчезване колония до Сливен. От там са преместени заради разораването на пасищата в района, което силно застрашава вида. При разораването много лалугери биват директно убивани, а тези, които оцеляват, са лишени от местообитанието си и са лесна плячка на скитащите кучета и други хищници, заради липсата на убежище, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

    Лалугерите са уловени, измерени и маркирани с микрочипове в рамките на LIFE проект на БДЗП. След това животните са транспортирани и освободени в специално изградени за целта клетки, които да им осигурят спокойствие при адаптацията на новото място.

    В колонията в Западна Странджа Миналата година бяха преместени 96 лалугера, като 25 от тях бяха снабдени със специално проектирани нашийници с радиопредаватели.

    Чрез преместването на лалугери от друга колония се увеличават шансовете да се запази това последно находище на вида в района на Странджа. Преместването е честа практика за опазване на този застрашен в световен мащаб вид, казват природозащитниците. Лалугерите са и храна за друг застрашена от изчезване представител на птичия свят-царския орел, за който орнитолозите полагат специални грижи.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Последни новини