Ансамбъл "Пирин" на димитровградска сцена довечера

С концерт на един от емблематичните български ансамбли - „Пирин”, продължава програмата за празника на Димитровград днес. От 20.30ч. на сцената на централния площад „България“ любителите на фолклора ще могат да се насладят на умелото претворяване на сцената на красотата на автентични фолклорни образци, както и на произведения на фолклорна основа, с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

Обликът на ансамбъл ”Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността.

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания. Хорът на ансамбъл ”Пирин” има съвместни записи с френския музикант и певец Рей Лема- „Рей Лема, проф. Кирил Стефанов и българските гласове на „Пирин”- издание на BUDA Records – Париж; „Фолкбисери” издание на ф-ма ”Престиж” – Лондон; с Марсел Селие в диск и плоча „Мистерията на българските гласове”; с португалската певица Амелия Муж. За 60 години от своето съществуване ансамбъл ”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света в едни от най-големите градове и световноизвестни сцени като: „Карнеги хол”- Ню Йорк, „Кенеди център”- Вашингтон, „Оркестра хол”- Чикаго, Денвър, „Бъркли център”- Сан Франсиско, Лос Анджелис, Сан Диего, Лас Вегас, Ню Орлеанс, Флорида /САЩ/; театър „Кралица Елизабет” - Торонто, Монреал /Канада/; Токио и Осака (Япония); зала „Чайковски”, зала „Русия” и Дома на конгресите в Москва, Ленинград (Русия), Киев, Кишинев, Одеса и др.

Преди това, от 18 ч. в зала „Асен Крайшников“ на Клуба на дейците на културата, ще бъде открита изложбата на Благой Господинов „Парчета живот”.

Благой Господинов е роден през 1963 г. в Димитровград. Завършва химия в родния си град, а след това ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, специалност – живопис.
Живее и твори в с. Поповци, Габрово. Има 10 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на частни колекции в Германия, Испания, Англия, САЩ, Франция, Русия, Швейцария и Тайван. Работи в областта на маслената живопис, рисунка, пастел, акварел.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини