Първата зарядна станция за електроавтомобили в Димитровград - безплатна

    Първата зарядна станция за електроавтомобили в Димитровград вече е факт.

    Това е и първата градска станция в областта, като другата функционираща такава се намира на бензиностанция по магистрала "Марица", в близост до гр. Любимец.

    Зарядната станция се намира на бул. "Трети Март" 4, в задната уличка на гърба на магазин от верига за месни продукти, чийто собственик е Калин Стойчев, който е инвестирал в изграждането й.

    Калин планира да изгради още зарядни станции в старната, обвързани с обектите на веригата за месни продукти. Следващите градове, в които смята да инвестира в изграждането на зарядни станции са Хасково, Пловдив, София и Стара Загора.

    Зареждането на автомобили ще става напълно безплатно, поне през следващите една - две години, след което е възможно да се въведе такса, която да покрива само разхода на електроенергия, изразходвана за зареждането на автомобила.  

    По думите на Калин, зареждането на автомобили с електрически двигатели от среден клас става бързо, а средния клас батерии побират 40kW, които са достатъчни да се изминат около 200км. Цената за 100 км. пробег, дори да бъде срещу заплащане (без надценка) е 4,00лв-4,50лв на 100км., което е несравнимо евтино спрямо 5-6 литра дизел за 100км, който излиза около 12,00-13,00 лева и то при икономичните дизелови автомобили.

    По-голямото количество зарядни станции на територията на страната, ще позволи по-бързото преминаване от двигатели с вътрешно горене, към такива задвижвани с електрическа енергия, което е от голямо значение за по-чиста и екологична среда.

    Вече и Димитровград е на картата на сайта www.vsichkotok.bg, където са посочени местата на зарядните станции на територията на страната.

    За съжаление, цената на новите електрически автомобили и товарни превозни средства е доста висока и те не са широко достъпни за българина.

    По данни за миналата година, напълно елекрическите автомобили, регистрирани в страната са около 0,1% от всички 2,7 милиона автомобила. Но добрата новина е, че вече могат да се намерят електрически автомобили и втора ръка за суми, започващи от 15 000 - 20 000 лева за 6-7 годишни коли. Може да се сдобиете с Peugeot iOn от 2011 година, например, за около 20 000лв., който е типичен малък градски автомобил и според информацията от популярен сайт за коли 2-ра употреба, може да измине 100-120 км. с едно зареждане, а се зарежда за 6 часа в домашни условия/обикновен контакт - шуко/ и на бързозарядна станция като тази в Димитровград за 30 мин.

    Има предложения и за висок клас автомобили, като Tesla Model X 75D за 157 900 лв., която може да измине около 400км. с едно зареждане.

    Една от привилегиите за собствениците на електрически автомобил е данъчният им режим.

    Електромобилите са освободени от плащане на годишен местен данък. Със същата привилегия се ползват и електрическите мотоциклети, мотопеди, както и електрическите превозни средства категории L5е, L6е и L7е. Това са моторни триколесни, леки четириколесни и тежки четириколесни превозни средства, според категоризация, въведена от Европейския парламент.

    Важно е да се знае, че под електрически автомобил законът има предвид тези, чийто двигател е с изцяло електрическо захранване и нямат двигател с вътрешно горене. 

    Както писахме по-рано, има проект за изграждане на още 2 зарядни станции на територията на Димитровград, от друга компания инвеститор, където зареждането вероятно ще става срещу заплащане на време.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ти
      Тити
      12 -1
      19:46, 7 сеп 2018

      Браво, страхотна инициатива жалко, че малко димитровградчани ще се възползват от услугата. Но поне гостите на града ще могат да идват с електромобили

    • 2
      Ра
      Работодател
      1 0
      20:57, 7 сеп 2018
      Ти да видиш !
    • 3
      Ло
      локомотива
      8 -10
      22:59, 7 сеп 2018
      ако и тока е с качество като месата му,по добре да си карам стария дизел
    • 4
      Mi
      Mitko Brot
      5 -4
      23:51, 8 сеп 2018
      Дано не е като праното месо което предлага!!!!
    • 5
      Mi
      Mitko Brot
      3 -4
      23:57, 8 сеп 2018
      Добре,че на високо ниво има информация какви ги варши и скоро ще го оправат!!! Ще види тогава едни електрички!!!
    • 6
      Ти
      ТиТи
      7 -1
      15:10, 9 сеп 2018

      За какво се заяждате с човека, някой прави нещо иновативно, безвъздмезно и полезно макар и за малък кръг от хора вие за месо говорите и странни заплахи отправяте. Някой от конкуренцията явно много го яд на бизнеса му, че започва да плюе продукцията за магазините му за които изобщо не става на въпрос в статията! Намерете статия за меса в магазинната мрежа в Димитровград и започвайте да плюете там!

    Последни новини