Бизнесът ще наема още хора, с 12 лева поскъпва здравната вноска. Преглед на печата

24 часа
 
Бизнесът ще наема още хора
 
Работодателите в България очакват да наемат нови служители до края на годината, показва изследване за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 г. на консултантската компания "Менпауър". Едва 3% от анкетираните 620 компании смятат да намалят екипа си.
 
Положителната прогноза важат за всички десет индустриални сектора. Най-ясно изразена е тя в сектор "Производство" с 18%, следват "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов" и "Търговия на едро и дребно" с 14 и 12%. Най-слаби намерения за наемане на кадри имат работодателите от сектор "Строителство" - едва 2%.
 
Труд
 
С 12 лева поскъпва здравната вноска
 
С 12 лева се очаква да поскъпнат месечните разходи за здраве на осигурените българи. Това стана ясно след серия от срещи между представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК, съсловните организации и болничния сектор, които се проведоха на 10 и 11 септември (понеделник и вторник).
 
Ресорният министър Кирил Ананиев трябва да представи в края на септември предложение за здравна реформа. Според предварителните дискусии между екипа му и институции и представители на сектора една от основните промени, които се предвиждат, е именно увеличаване на средствата в здравеопазването чрез въвеждане на допълнително задължително здравно застраховане.
 
Монитор
 
Фандъкова спира вдигането на таксите за тротоарно право
 
Кметът на София Йорданка Фандъкова се обяви против увеличаването на цените на тротоарното право в столицата. Градоначалникът върна текстове от новата наредба за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, която беше приета в края на юли от Столичния общински съвет (СОС).
 
Стандарт
 
Чиновниците с 10% по-високи заплати
 
Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов вече обявиха коледния си подарък за чиновниците. Готвим повишение на заплатите за всички работещи в бюджетния сектор с 10% от 1 януари 2019 година, съобщи във Варна министър-председателят. Той обяви, че възможността за това увеличение от известно време обсъждат с министър Горанов и днес ще го представят на заседанието на кабинета. Повишаването на заплатите става възможно заради рекордния излишък в хазната, който към края на август се очаква да стигне 2,5 млрд. лв.
 
Сега
 
София няма план срещу мръсния въздух
 
София няма проекти за намаляване на замърсяването на въздуха от битово отопление, а то е значим източник на фини прахови частици. Това се посочва в оповестен днес доклад на Европейската сметна палата.
 
Институцията е направила проверка на мерките за прочистването на въздуха в Брюксел, Краков, Милано, Острава, София и Щутгарт. Според доклада й планът за качество на въздуха на София не съдържа никакви мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от домакинствата.
 
Капитал дейли
 
"Булгаргаз" поиска с 14% по-висока цена на природния газ
 
Държавната компания "Булгаргаз" внесе предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране, с което се иска цена на природния газ за четвъртото тримесечие на годината да стане 456.65 лв. за 1000 куб. м без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В сравнение с действащата сега тарифа това представлява увеличение от 13.89%. "Увеличението се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за 3-ото тримесечие на 2018 г., която е по-ниска от разходите за доставка", обясняват от газовия доставчик.
 
Дума
 
Дишаме най-мръсния въздух в Европа
 
Българите дишат най-мръсния въздух в Европа и това им отнема 2,5 години добро здраве в живота, докато средно за Европейския съюз (ЕС) този показател е 0,7 години. За девет години властите в София не са направили нищо за намаляване на емисиите на фини прахови частици, а изработеният от общината план за качеството на въздуха не съдържа никакви мерки за превенция на замърсяването от домакинствата. Това са констатации, направени в доклад на Европейската сметна палата. Според документа здравето на европейците все още не е достатъчно защитено от замърсяванията във въздуха.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини