Юнкер: Смяната на времето ще бъде премахната

Смяната на времето ще бъде премахната, а всяка държава-членка ще реши сама кое часово време да приеме - зимното или лятното. Това заяви в речта си пред евродепутатите председателят на ЕК Жан -Клод Юнкер. Той бе категоричен, че в бъдеще стрелките на часовниците няма да се сменят два пъти в годината.

Комисията предложи прекратяване на сезонната промяна на часовото време в Европа през 2019 г. Страните членки имат свободата да решат сами дали искат да останат само на зимно или лятно часово време. Законодателното предложение ще гарантира, че всички промени по координиран начин между страните членки ще предпазят функционирането на вътрешния пазар. „Ние всички казваме по време на страстни речи, че искаме да бъдем големи на големите неща и малки на малките неща. Но няма аплодисменти, когато законодателството на ЕС диктува, че европейците трябва да променят часовника два пъти на година. Днес Комисията предлага това да се промени“, каза още Юнкер в речта си.

Предложението включва:

Прекратяване на сеознната промяна на часовото време в ЕС;

Установяване на ясен и кратък график за прилагане на промените;

Насърчаване на консултации на национално и европейско ниво, за да се осигури координиран подход между страните членки.

За плавен преход всяка страна членка ще уведоми до април 2019 г. дали възнамерява да прилага за постоянно лятното или зимното часово време. Последната задължителна промяна на лятното часово време ще стане на 31 март 2019 г. (неделя). След това страните членки, които желаят да останат на зимно часово време, ще могат да направят последна промяна на 27 октомври 2019 г. (неделя). След тези дати се прекратява промяната на часовото време.

Предложението на ЕК сега ще влезе в ЕП и Съвета.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини