Правителството одобри допълнителни за ваксини и ремонти на болници

Правителството одобри допълнителни средства в размер на 16 100 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 г.

На НЗОК ще бъдат предоставени 8 млн. лева, с които ще бъдат заплатени разходи за ваксини за рак на маточната шийка и контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити; дейности за здравно неосигурени лица, включващи комплексно диспансерно наблюдение при пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания и интензивно лечение; дейности за здравно неосигурени жени и за разликата в потребителската такса, която не се заплаща от пенсионерите.

Останалите 8,1 млн. лева ще бъдат предоставени като капиталови трансфери на болници с над 50% държавно участие за капиталови разходи за основен ремонт, ремонт, свързан с преустройството на лечебните заведения и/или закупуване на дълготрайни материални активи.

Ще се увеличат разходите по бюджета на Министерство на здравеопазването за 2018 г. по „Политика в областта на диагностиката и лечението“, бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“. Идеята е с допълнителните средства болниците да оптимизират дейността си и да реализират по-ефективни разходни политики, обявиха от правителствената пресслужба.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини