Тракийци почетоха избитите 42 жени и деца в Аврен през 1913 г.

На 15 септември 2018 г. с. Аврен посрещна гости, които бяха дошли на поклонение на избитите от турския башибозук 42 жени и деца, през злощастната 1913 година. Дойдоха хора, повечето потомци на тракийски българи от близо и далеч. На поклонението имаше хора от Варна, Пловдив, Бургас, Сливен, Кърджали, Момчилград, Златоград, Крумовград, Джебел и от други близки райони. Да уважат поклонението дойдоха зам. кметът на община Крумовград г-жа Неждие Акиф, съветниците г-н Милчо Казълов и г-н Димитър Антонов и кметът на с. Аврен г-жа Милена Алекова.

Срещнаха се поколения тракийци, водени от желанието да участват в поклонението. То започна с панихида в  памет на загиналите майки и дечица пред скромния паметник. В словото си и след това председателят на Тракийския женски съюз в България и председател на Тракийско дружество „Кап. Петко войвода” във Варна г-жа Румяна Вълчева говори за страшната трагедия с жените и децата от позицията на майките и майчината мъка. Откритите от башибозука при трагични обстоятелства, бягащи  жени и дечица в мразовитите февруарски дни на 1913 година стават жертва на освирепелите  убийци. Подчерта, че мъката е голяма, но паметта не бива да се забравя.

Слово произнесе и общинския съветник и председател на Тракийското дружество в с. Аврен г-н Димитър Антонов. Той говори за поуката от това и други исторически събития, че със забравата на миналото е невъзможно да градим настоящето. Оценките на историческите събития се правят от следващите поколения, които ако не ги помнят и тачат изпадат в безпътица. Наблегна още и на това, че е нужно да сме единни и да гледаме напред.

Към присъстващите се обърна и председателят на Съюза на тракийските дружества и председател на Тракийско дружество „Димитър Маджаров” инж. Яни Янев. В своето обобщаващо слово за значимостта на трагичните събития и жертвата на загиналите в жестока смърт 42 жени и деца,  той припомни колко е важен общотракийският  девиз „не забравяй, но не отмъщавай”. Обърна внимание още, че това е истината, върху която трябва да градим единството си без партийни пристрастия и идеологии и да уважаваме правото и на другия.

Бяха поднесени много венци и цветя на паметника с изписаните имена на четиридесет и двете загинали жени и деца.

Йордан Митев

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини