Първи опити за унищожаване на космическите отпадъци

Сателит, изстрелян от Международната космическа станция, улови първия си симулиран космически отпадък в мрежа. Съфинансиран от Европейската комисия, 100-килограмовият сателит RemoveDebris бе изпратен на станцията през април, в рамките на карго мисия. Той се разкачи от станцията през юни, а на 16-ти септември започна експерименталната му фаза. От сателита се отдели малък обект, който трябваше да симулира бракуван спътник, и който секунди по-късно бе уловен в мрежа.

Мрежата се разгъва и обгръща изцяло обекта. Допълнителната и маса изтласква обекта надолу в земната атмосфера, където той ще изгори.

Очаква се това да се случи през идните няколко седмици. Космическите отпадъци са сериозен проблем. Сблъсъците с тях биха могли да унищожат функциониращи сателити. Космическите агенции по света разработват технологии за отстраняване на старите спътници и други космически боклуци от орбита.

Проектът е оглавяван от Космическия център към Университета в Съри, Великобритания. В рамките му ще бъдат извършени няколко експеримента за унищожаване на космически отпадъци.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини