СЗО призова за спешни мерки срещу най-смъртоносната заразна болест в света

Световната здравна организация призова за спешни мерки срещу туберкулозата, която тя определя като най-смъртоносното инфекциозно заболяване в света в отчет, публикуван на сайта ѝТой приканва политическите лидери, които се събират следващата седмица за първата среща на високо равнище на ООН по въпросите на туберкулозата, да предприемат решителни действия, като се основават на неотдавнашните действия на лидерите на Индия, Руската федерация, Руанда и Южна Африка. Близо 50 държавни и правителствени ръководители се очаква да присъстват на срещата.

Въпреки глобалните усилия срещу разпространението на болестта, само през 2017 година от туберкулоза са се заразили 10 милиона души и са починали 1,6 млн. болни, сочат данни на СЗО. Само 6,4 милиона са официално записани от националните системи за докладване, а 3,6 милиона души са останали недиагностицирани или диагностицирани, но не са докладвани. 80% от недиагностицираните и недокладвани нови заразявания са в десет страни, като Индия, Индонезия и Нигерия заемат основно място в списъка. Само около половината от приблизително 920 000 души с туберкулоза, свързана с ХИВ, са рапортувани през 2017 г.

През 2017 г.  558 000 души са развили заболяване, устойчиво поне на рифампицин - най-ефективното лекарство срещу туберкулозата. По-голямата част от тези хора имат обаче мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB), т.е. комбинирана резистентност към рифампицин и изониазид (друго ключово лекарство за лечение на туберкулоза).

Организацията напомня, че благодарение на съвместните усилия на световната общност от 2000 година е предотвратена смъртта поради туберкулоза на 54 милиона души, а броят на новите случаи на заразяване намалява с 2% годишно между 2013 и 2017 година, като в Европа това се случва по-бързо - с 5% годишно. Но болестта продължава да е най-опасната, твърдят експертите.. 

За профилактика и лечение на туберкулозата в страните с нисък и среден доход не достигат 3,5 милиарда долара само през тази година. Тази сума може да се удвои до 2022 год., ако не бъдат взети мерки.

СЗО предупреждава, че всеки четвърти човек на Земята е потенциален носител на туберкулоза.

Преди месец СЗО издаде Бързо съобщение за ключови промени в лечението на резистентнa към лекарства туберкулоса въз основа на най-новите научни доказателства. Тези промени трябва да доведат до по-добри резултати от лечението и спасяване на повече животи. СЗО вече работи с държави и партньори по прилагането на тези промени.

__________________________

Туберкулозата е масово разпространено в света заболяване при човека и животните, причинявано от няколко вида микобактерии и други близки до тях видове. Специфичният причинител на туберкулозата е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Обикновено болестта поразява белия дроб, по-рядко други органи и системи.- централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Когато хора с активна белодробна туберкулозна кашлица кихат, говорят, пеят или плюят те отделят заразни аерозолни капки с диаметър от 0,5 до 5 µm. Само при едно кихане може да отделят до 40 000 микроскопични капчици. Всяка от тях може да предаде заболяването, тъй като необходимото количество за заразяване с туберкулоза е много ниско. Човек може да се зарази дори ако е вдишал по-малко от 10 бактерии.

Хората в продължителен, чест или близък контакт с болни от туберкулоза са под висок риск от заразяване като процентът достига до 22%. Един човек с активна, но нелекувана туберкулоза може да зарази 10 – 15 (или повече) други хора на година

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини