Експерти: Предстои масова ваксинация срещу грип

Независимо от инвестициите за предотвратяване на пандемии, грипът продължава да бъде сериозна заплаха пред човечеството, а един от сигурните начини да му се противостои е имунизацията. Изводът е от проведената на 19 септември кръгла маса, посветена на съвременните аспекти в профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания, организирана от Сдружението по иновативна медицина.

Форумът, който беше под патронажа на здравната парламентарна комисия, беше посветен и на 100-годишнината от първата грипна пандемия.

Участниците се фокусираха върху проблемите, свързани с острите респираторни заболявания у нас и европейския опит в превенцията на сезонния грип. Внимание отделиха още на националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката.

Според проф. Нели Корсун, която оглавява Националната референтна лаборатория за грип и остри респираторни заболявания, ваксинирането срещу това заболяване се подценява, а не бива да е така, защото данните са категорични и показват, че имунизацията намалява от 40% до 60% броя на прегледите за грип, до 57% хоспитализацията на хора над 50 години, до 74% влизането в болница на деца и от 52% до 79% на хора с хронични белодробни заболявания и диабет.

„Високите нива на противогрипна ваксинация създават колективен имунитет, ограничават вирусната трансмисия и епидемичния процес“, заяви проф. Корсун.

Главният експерт от МЗ д-р Наталия Спиридонова даде подробна информация за националната програма за подобряването на ваксинопрофилактиката на сезонния грип за периода от 2019 г. до 2022 г., която ще бъде обсъдена, когато вървят дебатите за бюджета на здравното министерство и касата за следващата година. Основната задача на програмата е да бъдат намалени случаите на заболяване и смърт. Това може да стане чрез по-добра информираност, но най-вече като се разшири обхватът на имунизираните възрастни над 65 години. Очакванията са това да стане за 1 500 000 души. За следващата година са предвидени 148 191 дози от ваксина срещу грип , а до края на четиригодишния период бройката нараства, като за последната, 2022 г. те са вече 370 477. Сумата, която е предвидена за програмата, е в размер на 9 700 00 лв.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че вече е закупен апарат от най-новото поколение за полимеразна верижна реакция, чрез който се доказват грипни и респираторни вируси. Наличието му ще позволи бързата диагностика и превенция на грипа у нас.

Председателят на Сдружението по иновативна медицина говори от своя страна за онези постижения, чрез които медицината се справя с респираторните заболявания от избухването на първата пандемия преди век до днес.

Д-р Валери Цеков насочи вниманието към сериозните инвестиции, които правят държавите на Стария континент, за да са готови за предизвикателствата на грипа. И въпреки това той продължава да бъде заплаха за човечеството. Всяка година в света се разболяват между 5% и 10%, а умират от 290 000 до 650 000 души като 90% от смъртните случаи са при хората над 65 години. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести само в областните градове в страната всяка година биват регистрирани от 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип.

Опитът показва, че превенцията има огромно значение, а имунизацията е най-ефективния начин да се противостои на грипа. Специалистите определят ваксинопрофилактиката като най-голямото постижение на медицината и точно затова реимбурсирането на противогрипна ваксинация за пациенти в риск е въведено във всички страни от ЕС.

В същото време обаче и днес продължават да бъдат валидни четири прости хигиенни правила, които също са от полза – да останете в дома си, да проветрявате често, редовно да миете ръцете си и винаги да закривате устата си, когато кихате и кашляте.

Източник: framar

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини