Хакерите от Западна Африка са следващата киберзаплаха за Европа

Западноафриканските хакери са следващата голяма опасност за ЕС – това предупреждава Европол в ежегодния си доклад за организираната престъпност в интернет. Организираните престъпни групи в Западна Африка от няколко години се увеличават постоянно и вече използват новаторски тактики.

Високата безработица, все по-грамотните технически нападатели и установеното "доверие", което им позволява да обменят знания, вероятно ще доведат до увеличен брой хакерски атаки от този регион.

Африка има най-бързо нарастващата интернет мрежа в света и в идните пет години вероятно ще настигне Европа по брой потребители, което също ще способства засилването на нападенията. Западноафриканските хакери залагат предимно на атаки с цел "социално инженерство" - фишинг, измами по телефона и чрез текстови съобщения, за да получат лични данни, достъп до акаунти, да крадат идентичност, да нареждат нелегитимни плащания или да принудят жертвата да действа против собствения си интерес.

Опасностите за децата

Онлайн сексуалната експлоатация на деца продължава да бъде най-страшният аспект на киберпрестъпността, предупреждава Европол. В наши дни престъпниците имат достъп до огромен обем материали, който е бил немислим само преди десет години – заради увеличения достъп на деца, използващи социални мрежи.

Това води до "експлозия от създадени лично материали", които често биват споделяни доброволно от жертвите, докато не попаднат в ръцете на онлайн престъпниците. Те често получават компроматни изображения и изнудвайки деца.

Особено трудна е борбата с излъчването на живо на сексуално насилие върху деца – то оставя малко следи и материалите няма нужда да бъдат сваляни или съхранявани физически на определено място.

Развитието на интернет помогна на престъпниците да си общуват и да разменят все повече снимки и видеа, като при това им е по-лесно да анонимизират своите данни и да криптират комуникацията си.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини