ОбС Димитровград обсъжда побратимяване с град Кутина, Хърватска

На редовната си сесия на 27.09.2018г. Общинският Съвет - Димитровград ще обсъди предложение за побратимяване на град Димитровград, Република България с град Кутина, Република Хърватска. Докладната е внесена от Гергана Кръстева, след като в Община Димитровград е получено писмо с предложение за подписване на споразумение за приятелство и сътрудничество между град Кутина, Република Хърватска и град Димитровград, Република България.

Предложението е логично продължение на поддържаните приятелски отношения между Република Хърватска и Република България. В него е посочено, че за страните е от изключителна важност международното сътрудничество, като средство за постигане на общи цели, за насърчаването и задълбочаването на разбирателството и приятелството за общото ни развитие и че двете страни са готови да положат началото на сътрудничеството в областта на икономиката, земеделието, туризма, местното самоуправление, защитата на околната среда, културата, образованието, спорта, както и в други области в наш общ интерес.

Началото на взаимоотношенията между град Кутина, Република Хърватия и град Димитровград, България е поставено през 2011 година, пише в докладната. На 17-ти ноември 2011 година, кметът на Общината - г-н Иво Димов изпраща писмо до кмета на град Кутина, Хърватия, в което изразява желание делегация от Димитровград да посети хърватския град. Интересът към Кутина възниква през февруари 2011, когато тогавашният кмет Стефан Димитров и тогавашният председател на ОбС– г-жа Катя Чалъкова, взимат участие в семинар „Развитие на източните градове” във Виница, Украйна, чиято цел е била да се установи сътрудничество между новото поколение политици на Източна Европа. Целта на писмото, изпратено от г-н Димов, е да се получи покана за визита на делегация от общинското ръководство и ръководството на азотно – торовия завод „НЕОХИМ”, за да се сподели постигнатото и да се обсъдят бъдещи възможности. Град Кутина е индустриален център на регион с химическа индустрия, в който функционира завод за азотни торове „Петрокемия”, който завод е вторият най-голям износител на азотни торове в страната.

Поради избори в страната, Община Кутина изпраща покана към Община Димитровград за изпращане на делегация през месец май 2012 година. Присъстват представители на общинското ръководство и ръководството на азотно – торовия завод „НЕОХИМ”. Хърватите връщат визитата същата година за празника на Димитровград по покана на кмета на Общината г-н Иво Димов. През 2013 година Иво Димов изпраща покана за посещение към новоизбрания кмет на Кутина – г-н Андреа Рудич. Общинското ръководство посещава Димитровград същата година по повод празниците на града. Както и през следващата 2014 г.

Като резултат от посещенията и обмяната на идеи се зараждат предложения за обмяна на опит в частния сектор, както и разработването и изпълнението на проект „Да правим бизнес заедно” по програма Еразъм + КА2 Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики- Стратегическо партньорство за училищно образование с период на изпълнение 28.09.2015 - 27.09.2017 с партньори град Кутина, Агенция за развитие МРАВ, Университет по икономика, предприемачество и мениджмънт Никола Шубич Зрински, Община Димитровград, ОП „Детски и младежки център”, ОУ „Владимир Като резултат от посещенията и обмяната на идеи, се зараждат предложения за Видрич”, ОУ „Алеко Константинов”, СОУ „Любен Каравелов”

Основна цел на проекта са активни методи на обучение, провеждане на образователни семинари за ученици от основните училища и техните учители, за насърчаване на предприемачеството в областта образователната система.

На 10.11.2015г. в гр. Кутина, между кметовете на гр. Димитровград, България и гр. Кутина, Република Хърватия, се подписва меморандум за сътрудничество между местните власти и обмен на практики в общността по проект „Да правим бизнес заедно” по Програма „Еразъм +”.

През 2018-та година, при посещението си по време на Празника на Димитровград, заместник - кметът на Община Кутина - г-жа Соня Репич представи предложение за споразумение от кмета на Община Кутина, с което изразяват желанието си за официално побратимяване с Община Димитровград.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини