Младежи от Хасково са вдъхновени от постиженията на 8 хасковци, живели преди век

    Осем вдъхновяващи истории на хасковци от края на 19-ти век, учили в чужбина и завърнали се отново в родината и града си, за да се развиват, представиха на съучениците си от града участниците в Етнографския клуб към Младежкия център в Хасково с ръководител Нели Арнаудова. По време на лятната ваканция те са изучили и систематизирали в реферати биографиите на първия български изследовател по броматология /наука за храненето/ проф. Д-р Асен Златаров, цигуларката Недялка Симеонова, наричания „рицарят на горното фа“ Аспарух Лешников, първия български професор по керамика Стефан Димитров, лекаря-революционер д-р Страшимир Дочков, дипломата д-р Георги Кожухаров, най-дългогодишния управител на Хасковската болница д-р върбан Герджиков и създателя на военна болница д-р Александър Милушев. В подготовката си младите презентатори са получили подкрепа от историците от Регионалния исторически музей.

    „Този проект е важен, защото младите хора на Хасково подават информация към своите връстници за първите осем хасковлии от края на 19-ти век, чиито родители са инвестирали в образованието им извън пределите на родината, а след това те са се върнали в Хасково, за де се доразвият, постигнали са нещо интересно.

    „Тези истории са са важни, защото важно новото, настоящото поколение да познава тези които са успешни преди тях, да осъзнае колко е било важно образованието за техните предци и колко е важно и сега. Защото образованите хора, са силата на една държава, образованието води до нейната стабилност и дори до независимостта й. Затова не случайно тази изложба и представяне е в навечерието на Деня на независимостта.“ , каза Красимира Дамянова за презентацията.

    Като част от представянето в залата на Младежкия център са подредени и фотоси на осемте хасковлии.

    Проектът е втора част на инициативата на Европа директно за стимулиране на младите хора към знание. Първата се проведе преди две години и срещна учениците от местните училища с млади хора от Хасково, които са вече успешни в своите начинания по света и у нас.

    „Приемствеността е тънка нишка, но е я има. Затова е важно подобни срещи да се се случват, да се правят такива проучвания, които да стимулират настоящото поколение. Проектът е и път към историята на родния край.“, добави Красимира Дамянова.

    12-класничката Виктория Асенова е сред учениците презентатори в проекта. Тя е работила върху биографията на проф. д-р Асен Златаров. „Осъзнах всъщност колко много неща не знам за този човек, а той е от Хасково и е сред именитите учени на България, патрон е и на училището, в което уча.“, сподели тя. Познавайки вече по-детайлно биографията на професора, тя е още по- вдъхновена да следва своята мечта, а тя е също да учи медицина.

    Идеята, с която се включва в проекта на ученичката от Математическата гимназия Берна Халил пък е да разкаже зна колкото се може повече от съучениците си за успехите на Аспарух Лешников-Ари и да знаят те къде се намира бюст -паметника на признатия и обичан в цяла Европа в близкото минало изпълнител в родния му град Хасково.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини