Борисов отстрани разследвани от „Биволъ“ служители. Пресата

Съботните вестници съобщават за решението на премиера Борисов да отстрани временно държавните служители, оказали се в обсега на разследването на сайта "Биволъ".

"Гонят в отпуск държавните служители, споменати в разследване на сайта "Биволъ" Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта "Биволъ" за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Припомняме, че на 14 септември 2018 г. сигнал по повод същата публикация беше изпратена от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС"." - в. "Стандарт".

"Разследващият сайт публикува материал за източване на евросредства, в който бяха спомената поименно редица държавни служители. Докато тече разследването по случая, те ще бъдат временно отстранени или в отпуск. Миналия четвъртък двама журналисти от OCCRP - Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биру от "Rise Romania" (румънският партньор на "Биволъ"), бяха задържани в района на Радомир, докато се опитваха да спасят от унищожение доказателства за злоупотреби с европейски средства. Два дни по-рано "Биволъ" публикува информация за скрито счетоводство на мрежа от консултантски фирми, свързани с големи строителни компании. "Биволъ" твърди, че една от фирмите е "Джи Пи Груп"..." - в. "Сега".

"В разследването на сайта става дума за извършени нередности при усвояването на евросредства от фирмата "Джи Пи груп" и близки до нея. Разпореждането на премиера за отстраняване на чиновници и експерти е за срока на проверката на информацията в публикацията. Преди дни от прокуратурата обявиха, че Държавната агенция "Национална сигурност" се е заела със случая, след като вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил сигнал до главния прокурор, министъра на вътрешните работи и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". А сигналът на вицепремиера бил обединен с този на сайта, който бе до полицията и прокуратурата. В публикацията на "Биволъ" се споменават много длъжностни лица и експерти. Сред тях има кметове, служители на регионални инспекции по околната среда и водите." - в. "Дневник".

Всекидневниците информират и за затворени данъчни складове и фабрики на "Винпром Карнобат".

"Агенция "Митници" е извършила проверка на данъчни складове за производство на алкохолни напитки в района на Карнобат, съобщи БНТ. Става дума за складови помещения свързани с "Винпром Карнобат" и арестувания бизнесмен Миню Стайков. Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, във връзка с което ще бъдат предприети действия за обезпечаване на доказателствата чрез запечатване на обектите при първоначален срок от 48 часа. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд. Работници от завода протестираха, защото всички цехове спират работа и близо 1500 души може да останат без заплати." - в. "Дневник".

"На импровизиран митинг се събраха работници край двора на запечатания винзавод на Миню Стайков в карнобатското село Церковски. Първоначално те смятаха да блокират пътя Сливен-Бургас в знак на протест, но след разговори с кмета на Карнобат Георги Димитров били разубедени. "Заповед не съм издавал, но обясних на техен представител, че ако блокират пътя ще се създадат предпоставки за произшествия. Хората са притеснени, в заводите на Стайков работят над 2000 човека. Сещате се, че те имат и семейства. Ако останат без работа градът на практика ще фалира", сподели кметът Димитров. Както 24 часа по-рано съобщи Агенция Митници запечата три обекта за производство на алкохол на територията на община Карнобат. Според информация от Митниците са констатирани множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, поради което се предприемат действия за обезпечаване на доказателствата чрез запечатване на обектите при първоначален срок от 48 часа, съгласно реда на ДОПК. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд." - в. "24 часа".

Грабежът в Роженския манастир също е сред темите с продължение.

"Четирима души са в ареста заради нахлуването в Роженския манастир, като са им повдигнати обвинения за грабеж, кражба и унищожаване на охранителни камери. Срещу единия обвиняем е повдигнато обвинение за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително, след като при обиск в дома му е намерен газов пистолет, преработен в боен. Предстои прокуратурата да внесе искане за мерките за неотклонение на арестуваните в съда. Говорителят на Благоевградската окръжна прокуратура Весела Стоилова поясни пред NOVA, че от първоначално задържаните по закона за МВР хора има освободени, тъй като не са били събрани достатъчно доказателства.
Двама от четиримата задържани са непълнолетни - на 16 и 17 години, от село Яворница. Единият от пълнолетните задържани от дълги години живее в Кипър, като в последния месец е бил у нас и основно се е движил в района на село Яворница, където е бил на гости на свои познати. "Четвъртият обвиняем е от град Сандански, действащ адвокат от Адвокатска колегия - Благоевград", каза говорителят на Окръжната прокуратура.
"По оперативна информация в Роженския манастир те са търсили съкровище. По една от легендите там има съкровище, скрито през 1901-ва година", заяви Весела Стоилова. На този етап не са открити доказателства задържаните да са взели нещо от манастира и поради тази причина им е повдигнато обвинение за грабеж на мобилен телефон и на 16 видеокамери.
На въпрос може ли да се говори за тартор на групата и кой е той: "На този етап предполагаме и информацията, която установяваме чрез способите на НПК, е евентуално адвокатът от Адвокатска колегия-Благоевград, който е един от обвиняемите, най-вероятно е организирал лицата, за да извършат това престъпление", каза тя.
От прокуратурата обясниха, че четиримата досега не са осъждани и за пръв път имат такава криминална промяна. На този етап няма доказателства в случая да става въпрос за организирана престъпна група. На записите от камерите от грабежа се виждат четирима души, като единият от тях, след като забелязва, че има камери, си поставя маска на лицето, като от думите на говорителката на прокуратурата се разбра, че това е адвокатът. След като си тръгват от мястото на престъплението, те вземат 16 камери, като според Стоилова вероятно са мислели, че по този начин ще заличат възможността да бъдат установени. Те не са знаели, че всъщност устройството, на което се съхраняват записите от видеонаблюдението, са се намирали на друго място - в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира.
"Не е чак толкова голяма щетата по отношение на сградата, така че съвсем лесно може да се поправи", каза игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний." - в. "Стандарт".

"Среднощно заседание във ВКС за Роженския манастир... Магистратите са определили делото за мярката да бъде гледано в Районен съд Пловдив. Експресните действия на съдиите започнаха около 17:00 ч. Преди това всички 7 съдии от Районен съд Сандански си направиха самоотвод и отказаха да разгледат искането на прокуратурата за задържане под стража на четиримата. Мотивът им бе, че познават лично и са работили с единия от задържаните - адв. Стефан Матеев. В края на работния ден материалите бяха изпратени във ВКС, за да се вземе решение в кой друг съд да бъде прехвърлено делото." - в. "24 часа".

"Всички съдии в Районния съд в Сандански, които са били на работа, са си направили самоотвод по делото за мерките за неотклонение на обвиняемите за опита за обир на Роженския манастир, информира dariknews.bg. По щат магистратите са осем, но един е в отпуск. Магистратите подготвиха искане до Върховния касационен съд (ВКС) за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. Това съобщи съдия Росица Калугерова, която временно изпълнява длъжността председател на Районния съд. Тя посочи, че причината за отвод е еднаква за всички съдии - единият от задържаните е адвокат от района на Сандански. И за да се избегне всякакво съмнение в безпристрастността им съдиите са се отвели. "Надявам се ВКС да се произнесе възможно най-бързо. Не става дума за срок, това става незабавно, така че изпращайки искането, очакваме отговор кой съд ще разгледа делото, за да изпратим материалите там", заяви Калугерова. Прокуратурата в Сандански поиска най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо четиримата задържани. Двама от тях са пълнолетни, а другите двама са на 16 и 17 години. Първоначално бяха задържани пет души, за които се твърдеше, че с кирки са разбили една от стените в манастира и след като не намерили нищо, си тръгнали. Странното нападение се свързва с легендата, че в стените на манастира има скрити жълтици. При влизането си в манастира те завързали единствения служител в него - отец Епифаний. Министерството на културата пък обяви, че ще извърши проверка, за да установи какви са нанесените щети върху манастира." - в. "Дневник".

"Във връзка с извършеното във вторник вечерта посегателство в храм "Св. Успение Богородично" в Роженския манастир - недвижима културна ценност от национално значение, Министерството на културата назначи проверка на място. Екип от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" направи оглед на място. Установено е, че е извършена умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес. Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой. Огледът беше извършен в присъствието на Архимандрит Епифаний, - игумен на Роженския манастир, отец Николай от Мелник, Вангел Анталавичев - заместник-кмет на Община Сандански, Антон Ковачев - директор на Археологическия музей в гр. Сандански." - в. "24 часа".

Изданията съобщават също, че "Инерком" н есе отказва от сделката за ЧЕЗ.

"Компанията "Инерком България" продължава да настоява да купи активите на чешката държавна компания ЧЕЗ в България. Тя отново е отправила искане до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за разрешение. Това става ясно от съобщение до медиите, разпространено от "Инерком"...
Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ в България с формалното основание за възможна концентрация, тъй като и чешкото дружество, и фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова имат соларни паркове. "Инерком" и ЧЕЗ обжалваха решението на КЗК във Върховния административен съд, но делото бе насрочено за май идната година. Според предварителния договор между "Инерком" и ЧЕЗ обаче пазарджишката фирма трябва да плати по сделката 340 милиона евро до края на ноември. Междувременно, както писа наскоро и в. "Сега", Гинка Върбакова започна да се освобождава от бизнеса си със соларни паркове. Преди дни от КЗК обаче коментираха пред Медиапул, че решението им за забрана на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ не съдържа условия за раздяла с активи като предпоставка за последващо разрешение на сделката. То подлежи само на обжалване пред Върховния административен съд и крайната дума е неговата." - в. "Сега".

"Инерком" подаде в КЗК ново уведомление за закупуване на активите на ЧЕЗ в България... "Инерком България" ЕАД, след значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от Комисията за защита на конкуренцията по предстоящата концентрация, подаде в Комисията ново уведомление по реда на чл. 79, ал. 1 от ЗЗК., съобщават от компанията. В групата на "Инерком" беше извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата -производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи, не са част от портфолиото й. Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договора за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между "ЧЕЗ" а.с. и "ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс" БиВи от една страна, като продавачи, и "Инерком България" ЕАД като Купувач. Надяваме се на бързо решение от страна на КЗК след отстраняването на установените от Комисията предпоставки за създаване на концентрация." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    2 0
    14:24, 22 сеп 2018
    Съдиите в Сандански си направили отвод понеже единият престъпник бил тяхен АВЕР но не си правят отвод когато получават заплата Смешна работа
Последни новини