Водещи в политиката ни дами зачетоха паметта на избити тракийки в Аврен

Изображение 1 от 2

          Изключително топло, с много цветя и сърдечни прегръдки бе посрещната лидерката на БСП Корнелия Нинова от присъстващите на Националния женски тракийски събор.Стотици жители, гости, потомци на тракийски бежанци от различни краища на България отново бяха изпълнили площада на китното родопско село Аврен.Събора-поклонение традиционно се организира в последната седмица на месец септември в чест на зверски избитите в околностите на селото 42 жени и деца, бегълци от с. Манастир в съседна Гърция, през 1913г. Вълнуващо и радушно бе посрещната от хората в селото и Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България,патрон на тазгодишния събор- поклонение.

    Областния председател на БСП Милко Багдасаров, председателите на младежкото и женско обединение на партията, общински председатели и общински съветници също присъстваха  на събитието, организирано от Съюза на тракийските дружества в България и община Крумовград. В своето изказване в официалната част Корнелия Нинова засегна темата за обезщетението на тракийските бежанци и призова за подкрепа на внесения от БСП в парламента законопроект.“Миналата седмица внесохме закон в Народното събрание за правото на тракийците от Беломорска Тракия да предявяват своите искания безсрочно. Нека всички политици да се обединим за това и като българи да защитим своите сънародници.“Тези нейни думи бяха бурно аплодирани от присъстващите.Заключителното слово бе дадено на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която честити празника на независимостта, а в края му подчерта, че е нужна постоянна политика и отстоявана позиция на президентската институция за да се постигне договореност за обезщетение на тракийските бежанци.Празникът продължи с много песни и хора изпълнени от местни състави за автентичен фолклор и гости от Хасково. Изви се най-дългото пъстро хоро,  на което се хванаха всички гости и авренци. Събора се превърна в една пленяваща сърцата палитра от чудни ,автентични народни носии и родопските звуци на българските народни хора.

    Това съобщиха от местната централа на БСП в Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Па
      ПАТРИОТ
      0 0
      10:01, 24 сеп 2018
      Щом отново е багдасаров и курнелия опорочено е цялото мероприятие. Язък на авренчани че политизират такова нещо и то пак е от шепа лизачи и кариеристи. Като първия.
    Последни новини