Живи картини възродиха спомена за Капитан Петко Войвода в Чепеларе

Изображение 1 от 4

    Заместник-областният управител Владимир Гърбелов поздрави, от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, кмета на общината, организаторите, жителите и гостите на Чепеларе по случай провеждането за втора поредна година на Хайдушките празници „Капитан Петко Войвода”. „Това е начинът да почитаме героите, онези славни българи, като Капитан Петко Войвода, които не са посвенили живота си в името на Родопите и България! Нека чрез чествания в тяхна чест увековечим делото им, като научим идните поколения да уважават и бъдат признателни към предците ни, пожертвали себе си в името на свободата и независимостта, които ние днес приемаме за даденост!“

    Той поздрави организаторите за наситената със събития програма и добрата организация. Пожела на всички здраве и благоденствие, много положителни емоции и патриотичен дух, които да изпълнят празничните дни, посветени на Капитан Петко Войвода в Чепеларе.

    Хайдушките празници в Чепеларе „Капитан Петко войвода“ се провеждат от 22 до 24 септември 2018 година, организирани от будни граждани с подкрепата на Община Чепеларе. Те са посветени на делото на Капитан Петко войвода и неговите съмишленици в знак на благодарност за свободата, с която са определили съдбата на Чепеларе да остане в границите на Източна Румелия и по-късно, при Съединението, да стане част от свободна и независима България.  Днес пред Паметникът на Капитан Петко войвода в града, който напомня за славните му дела, тържествено бяха поднесени венци и цветя.

    По време на празничните дни гостите и жителите на Чепеларе имат възможност да разгледат изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война 1877/78 г., живи картини от дейността на капитан Петко войвода, както и да се насладят на вечните хайдушки песни.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини