Български и италиански лекари си партнират в уникални операции на щитовидната жлеза

Днес в МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана, ще се извърши първата по рода си в България, а и в цяла Югоизточна Европа, операция на щитовидна жлеза с EchoLaser, съобщават от лечебното заведение.

За иновативната процедура у нас пристига проф. Ренато Еспозито, който има над 600 успешни интервенции досега.

Българските лекари, които ще вземат участие в операцията днес, са доц. Цветин Генадиев и д-р Георги Чакъров от МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана. Двамата български хирурзи ще партнират на проф. Ренато Еспозито.

Доц. Генадиев и д-р Чакъров са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

По данни на медиците, с възли на щитовидната жлеза са 24,8% от населението у нас, тоест - всеки четвърти българин, като заболяването по-често засяга жените – съотношението е 1:8. 95% от възлите са доброкачествени, до определен момент те протичат безсимптомно, но когато достигнат по-големи размери, започват да пречат на храненето и това води пациента при ендокринолога.

Монтанската клиника е пионер и в операциите на доброкачествена хиперплазия на простата с EchoLaser – в началото на юни т.г., проф. Джианлуиджи Патели, с изключително богат опит в безкръвна и микроинвазивна терапия в Италия, Полша, Швейцария и Китай, заедно с д-р Чакъров, уролог, от МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана, извършиха три успешни операции. Това бяха и първите подобни интервенции в България и Югоизточна Европа.

„Лечението с EchoLaser вече е напълно достъпно и за българските пациенти. МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана е готова да приеме пациенти от Монтана, областта, страната и съседни държави. Партньорството със специалисти от Италия и цяла Европа ще продължи и те ще посещават периодично центъра в Монтана. В края на октомври отново очакваме пристигането на проф. Патели. Но за нас е от огромно значение не само да приемаме чуждестранни специалисти, но и да обучаваме нашите изключително добри лекари, за да бъдат в крак с последните иновации от света на бързоразвиващата се медицина и да осигуряват на българските пациенти лечение на световно ниво“, каза Драган Благоев, ОА, МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана.

Термотерапията с EchoLaser вече има над десетгодишна история и в рамките на обширни клинични проучвания, хиляди пациенти в Западна Европа (Италия, Франция, Испания, Германия) и Китай са преодолели заболявания на простата, щитовидната жлеза, черен дроб и други органи. Безкръвната и иновативна технология става все попопулярна и в Полша, Чехия, Русия, Румъния, Турция и др.

Краткото времетраене на процедурата (около 20-30 минути), липсата на обща анестезия и медицински риск, както и липсата на последваща лекарствена терапия, са само част от преимуществата на термотерапията с EchoLaser, заради които в Полша и Словакия вече има и листи на чакащи пациенти.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини