Уникални гоблени показват на изложбата "Традиция в съвремието" в с.Златополе

Уникални гоблени ще покаже в изложба под надслов "Традиция в съвремието" на 01.10.2018г. от 10:00 часа читалище "Просвета" в с.Злато поле. Тя е посветена на световния ден на музиката, поезията и пенсионерите, който традиционно се отбелязва на този ден.

Ще бъдат показани творби на майсторки на ръчните изделия, които от години се занимават с това.

В изложбата ще участват Надя Митева от с.Сладун с гоблени и шевици и Славея Митева от с.Брод, гоблени с мъниста. Домакините от читалището на с.Златополе също ще се включат със свои твориби - Виолета Петкова с гоблени, Янка Радева с шевици, Антоанета Георгиева - гоблени с мъниста, Минка Иванова - шевици.

Надя Митева от Сладун, въпреки че страда от ревматоиден артрит, не престава да бродира. Към шевиците се запалила от около две години, когато нейният колега и народен певец от димитровградското село Злато поле Тенчо Тенчев я помолил да му довърши започната и недовършена риза. Оттогава тя приготвя различни бродирани неща, с които участва във всички благотворителни кампании, където я поканят.

Антоанета Георгиева пък участва за пръв път в подобна иниатива, след лична покана от организаторите, съобщава секретарят на читалището в с.Златополе Тенчо Тенчев.

Изложбата ще бъде открита с изпълнения на група за автентичен фолклор "Златица" и рецитал от групата по художествено слово, съобщават още организаторите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини