Революционно лечение на рак отличено с Нобелова награда

Американец и японец спечелиха Нобеловата награда за медицина за 2018, след като откриха революционен метод за лечение на рак.

Джеймс Алисън и Тасуку Хонджо ще си поделят приза от 9 милиона шведски крони, или 775 000 евро, оповести Нобеловият комитет.

Двамата учени са отличени за откритието, че човешката имунна система има потенциала да се пребори с раковите клетки.

Обикновено имунната система убива мутиралите клетки, но ракът е открил начин да се скрие от атаката на имунната система, което му позволява да се развива необезпокоявано. Много видове рак са развили механизъм, държащ имунните клетки под контрол.

Откритието внася революция в лечението на рак и доведе до разработването на нови лекарства, които неутрализират този механизъм, позволявайки на имунната система да атакува раковите клетки. Лекарствата имат значителни странични ефекти, но са доказано ефективни, дори в случаи на късен стадии, първоначално смятани за нелечими.

Алисън и Хонджо независимо един от друг открили два различни протеина с различен механизъм на действие, възпрепятстващи работата на имунната система.

Идеята за мобилизиране на имунната система в битката с рака се появи за пръв път преди 100 години, но едва сега двамата учени откриват липсващото парченце от пъзела - как да отстранят препятствията, които ракът поставя пред имунната система.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини