Пътната агенция е осъдена да плати по десетки дела за лоши пътища

Oт 2013 г. досега Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е загубила десетки дела заради лошите пътища. Над 2.8 млн.лв. са обезщетенията, присъдени от съда, на граждани и застрахователи. Това информира в днешния си брой в. "Сега", като се позовава на справката, предоставена от агенцията по Закона за достъп до обществена информация.

Тъй като АПИ отговаря за републиканските пътища, всеки, пострадал при инцидент по тях, станал заради дупки, непочистен сняг или друг проблем, може да заведе иск за непозволено увреждане и да търси обезщетение. Ако съдът уважи иска, парите за обезщетение се изплащат от държавния бюджет.

При последния тежък пътен инцидент в Своге, който взе живота на 18 души, като една от причините за катастрофата бе посочено именно лошото състояние на пътя. Близките на загиналите, както и пострадалите, сега могат да заведат дела срещу пътната агенция и да търсят обезщетения. Разследването по случая още продължава, а обвинение досега получи само шофьорът на автобуса.

1.42 млн. лв. от изплатените от АПИ за последните 5 години са на хора, пострадали при катастрофи на републикански пътища. Останалите са потърсени от застрахователни компании, които са изплатили преди това на свои клиенти застраховки "Каско" заради потрошените им по пътищата коли.

Рекордът при обезщетенията, получени от граждани, е през 2017 г., когато пътната агенция е осъдена за общо 383 332 лв.

В началото на годината в Софийския градски съд (СГС) например е заведен иск за 30 хил. лв. Ищецът по него е претърпял инцидент край Владая. Твърди се, че асфалтът не е бил добре почистен и много заледен, колата му поднесла и излязла от пътя. Пострадалият е с много сериозна травма на гръбначния стълб и сега съди АПИ. Предстои съдът да се произнесе по казуса.

По друго дело отново в градския съд, заведено през март 2017 г., жена търси 50 хил. лв. обезщетение от агенцията. Причината е, че е катастрофирала на пътя между севлиевските села Батошево и Горна Росица, след като колата ѝ пропаднала в дупка. Автомобилът се обърнал и жената пострадала тежко.

По друго дело АПИ е платила общо 3640 лв. обезщетение, лихви и разноски заради катастрофа, причинена от паднал на магистрала "Тракия" голям клон. Дървото предизвикало катастрофа без жертви. Било тъмно, шофьорът видял клона в последния момент, докато изпреварвал камион и не успял да спре навреме. Минал през дървото, което се замотало под колата и тя поднесла. Човекът все пак успял да спре в аварийната лента и излязъл на пътя, за да махне клона, после се обадил на 112. Дошлите на мястото пътни полицаи глобили шофьора. Той обжалвал глобата си и съдът я отменил.

По това дело АПИ твърди, че инцидентът е станал по вина на шофьора, който не съобразил скоростта си с пътната обстановка. Съдът обаче приема това възражение за несъстоятелно. Експертизите по делото показват, че шофьорът е можел да спре, ако се е движел с 60 км/ч. А в случая той е изпреварвал камион, и то на магистрала, т.е. произшествието не би могло да бъде избегнато.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини