100 лева за подновяване на шофьорска книжка

Колко ни струва подновяване на шофьорска книжка в Димитровград?

Репортерска проверка показва, колко вереме и пари ни коства подновяването на шофьорска книжка категория "С", като при категория "В" процедурата от към медицински прегледи е по-облекчена.

Пригответе си 100 лева.

Местата, на които можете да подадете документи за подмяна на вашето свидетелство за управление на моторно превозно средство за Димитровград са или в РПУ - Димитровград или в КАТ - Хасково. Обикновената поръчка е за срок от 30 дни, а бързата, която може да се подаде само в КАТ Хасково, е до 10 дни. Цената за обикновена поръчка на лица до 58 годишна възраст е 25 лева, двойно струва бързата поръчка.

Важно е да се отбележи, че при изтекла шофьорска книжка, талона за получаване на документа, вече не важи пред органите на КАТ или застрахователните компании, ако ви е изтекъл срока на притежаваното ви до момента СУМПС, то вие сте в нарушение, ако управлявате МПС и няма да бъдете извинен, че чакате да ви излезе новата ви книжка.

Така че, ако бързате да подновите своята шофьорска книжка, и срокът на валидност изтича до броени дни, то бихте предпочели да подадете бърза поръчка в КАТ - Хасково, която ще ви струва 54 лева (25лв. за СУМПС и 2лв. за талон умножено по 2).

Това е сумата, която трябва да платите за издаването на документа, но за да подадете документи за подновяването му, трябва да представите "Карта за оценка на физическата годност на водач" или така нареченото "медицинско свидетелство".

За да получите "медицинско", трябва да се снабдите с бланка, може да я изтеглите от ТУК , да я закупите от книжарница или да я получите от личния си лекар (ако ви се чака на опашката пред кабинета). След като се сдобиете с бланка, е необходимо да се посети медицински център, в нашия случай "Медицински център - Димитровград", където от регистратурата ви вземат такса от 30лв., след което трябва да минете през 6 кабинета на специалисти - очен лекар, невролог, ортопед, хирург, уши-нос-гърло и за последно вътрешни болести.

След като си отделите средно от 15-20 минути за кабинет (в зависимост от натоварването на лекарите), ще ви отнеме около 2 часа (освен ако няма много хора чакащи за прегледи) за да получите всички заверки за вашето здравословно състояние. След което отново се връщате на регистратура за допънително подпечатване.

След като се сдобиете с попълнената и заверена "Карта за оценка на физическата годност на водач" от 6-те лекарски кабинета и регистратурата на "Медицински център - Димитровград", отивате при вашия личен лекар, който срещу такса от 18 лева и на база резултати от преминатите прегледи, ви издава констатация, че вие "отговаряте на изискванията за физическа годност към водачите на МПС от категория С".

С това "медицинско", лична карта, шофьорска книжка и контролен талон се отправяте към КАТ - Хасково за да подадете документи за бърза поръчка, където се нареждате на опашките (или РПУ - Димитровград за обикновена поръчка). Ще е по-добре, ако решите плащането за издаването на новото ви свидетелство за управление на моторно средство (СУМПС) да бъде с банкова карта, така ще си спестите чакането на банков клон и таксата за превод от 3 лева. На мястото за подаване на документи ще ви направят и снимка за новото свидетелство.

По непроверена информация, има медицински център в град Хасково, където срещу скромната сума от 25 лева може да получите "Карта за оценка на физическата годност на водач" и то без да минавате каквито и да било прегледи, никой не проверява дали виждате и дали чувате, дали имате неврологични проблеми или травматологични такива. Там ви попълват и заверяват "медицинското" за 5-10 минути и отивате директно в КАТ.

В обобщение, ако минете по правилния ред, за да подновите своето свидетелство за управление на моторно средство и го пуснете с бърза поръчка, на вас ще ви коства над 100 лева (без да смятаме разходи за придвижване в Димитровград и до Областния град), ще загубите поне 4 - 5 часа (което означава, че трябва да си пуснете ден отпуск, ако смятате да го направите в един ден).

Подновяването на шофьорска книжка категория "В" ще ви спести разходите в медицинския център (освен очен лекар - вероятно), там личния лекар издава констатация за общото ви здравословно състояние срещу такса от около 20 лева, но е желателно да минете поне очен преглед за да се провери надежността на вашето зрение.

Не трябва да пропускам, че ако имате висящи глоби към КАТ, че трябва да заплатите и тях преди да получите вашето ново свидетелство за управление на МПС.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ле
    Лени
    8 -2
    16:21, 4 окт 2018

    къде е този медицински център в ХАСКОВО, че скоро ще ми трябва да подновявам моята книжка, а не ми се реди по опашки?

    • Ив
      Иво
      5 -1
      10:07, 5 окт 2018

      Чух, че е някъде по В Левски

  • 2
    Ти
    Тити
    19 0
    16:34, 4 окт 2018

    То пък едни прегледи от специалисти правим, ама нямам думи. Изкарвам медицинско, влизъм аз в единия кабинет и сестрата казва - ааа... за недицинско, дай го. И дум дам пачт и подпис, така и във втория, влизъм в третия и сербез казвам за медицинско и този лекар направо ме изненада, че пита - ти оплаквания имаш ли? Аз неподготвен и изумен, че ми задават подобен въпрос, в паника отговарям - да боли ме коляното. И след това той ме гледа стъписано и ми отговаря - ми иди на ортопед, тук е уши-нос-гърло, но явно чуваш и можеш да говорим, пък май и дишаш. и пак дум дам подпис и печат. Та дали ще минеш или няма да минеш през прегледите, все е тая!

    • Кр
      Крум
      1 -1
      22:05, 5 мар 2020
      Баце, оправи ми вечерта с тов коментар, наздраве ! :)
  • 3
    Ив
    Иво
    8 0
    10:06, 5 окт 2018

    И защо да плащаш 30 лева за "прегледи" на които нищо не проверява освен да полага подписи и печати?

  • 4
    Се
    Селянин в Германия
    12 0
    18:18, 6 окт 2018
    В Германия си смених бг.книжката с немска за 29,00 € с валидност 15 години.
  • 5
    Ti
    titi
    8 0
    09:52, 8 окт 2018

    То май до Германия да ходим за книжки, тук са за по 5 години и излизат по 100 лева, а там за 15 години за 50 лева :)

Последни новини